Jaapani rahandusminister kritiseeris lastetuid naisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rahandusminister Taro Aso
Jaapani rahandusminister Taro Aso Foto: SCANPIX

Vastuoluliste märkuste poolest tuntud Jaapani rahandusminister Taro Aso kritiseeris «inimesi, kes ei sünnita», edastas kohalik meedia esmaspäeval.

Aso ütles nädalavahetusel Sapporos peetud kõnes, et pensionärid ei ole süüdi Jaapani kiiresti vananeva ühiskonna kasvavates sotsiaalkulutustes.

«On palju inimesi, kes üritavad jätta muljet, et vanurite suurenev arv on halb, ent palju suuremat probleemi kujutavad endast inimesed, kes ei sünnita,» lausus rahandusminister.

Jaapani sündimuskordaja on 1,4 last naise kohta, mis on kaugelt alla rahvastiku taastootmise taset. See on kaasa toonud ümberpööratud rahvastikupüramiidi ja väheneva maksubaasi.

Asol on kalduvus solvata Jaapani ühiskonna erinevaid valijarühmi. Sel nädalavahetusel ütles ekspeaminister väidetavalt, et kahjumlikel äridel jääb vajaka kas õnnest või on nad ebakompetentsed.

Eelmise aasta juulis lausus ta, et Tokyo võiks põhiseadusreformi asjus õppust võtta natsi-Saksamaalt.

Aasta eest vääratas Aso, öeldes, et vanurite suremist tuleks kiirendada, et säästa valitsust eakate meditsiinikuludest.

Jaapanis peetakse pühapäeval ennetähtaegsed valimised, kus peaminister Shinzo Abe Liberaaldemokraatlikule Parteile (LDP) ennustatakse suurt võitu.

Abe erakonnakaaslane Aso oli lühikest aega peaminister aastatel 2007-2008.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles