Hiina töötab mehitatud lennuks Kuule välja uut raketti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakett Long March-4B koos satelliidiga  CBERS-4 saadeti teele 7. detsembril  Taiyuanist (Shanxi provints).
Rakett Long March-4B koos satelliidiga CBERS-4 saadeti teele 7. detsembril Taiyuanist (Shanxi provints). Foto: SCANPIX

Hiina töötab välja uut hiigelraketti, mida on plaanis kasutada riigi esimeseks mehitatud lennuks Kuule, teatas riigimeedia esmaspäeval.

Raketi Long March-9 esimene start on plaanitud umbes 2028. aastale, kirjutas ajaleht China Daily, kes teatas viitega ekspertidele, et raketi väljatöötamine on praegu uuringufaasis.

Plaanitava raketi kandevõime on 130 tonni, mis võrdub USA kosmoseagentuuri NASA kavandatava kosmosestardisüsteemiga (SLS), mille esimene start on kavandatud 2018. aastale ning katsetamisperioodi kandevõime 70 tonnile. NASA on nimetanud SLSi kandevõimet seniolematuks.

Hiina stardiseadeldiste tehnoloogia akadeemia kosmosetehnika osakonna juht Li Tongyu ütles, et riigi praegustest stardiseadeldistest, teiste seas lähiajal esmakordselt startivast kanderaketist Long March-5 piisab Hiina kosmosetegevuseks järgmise kümne aasta jooksul,  kuid pikaajalisemateks kosmoseprogrammideks jääb nende kandevõime napiks.

Pekingi jaoks on miljarditesse dollaritesse ulatuv kosmoseprogramm märk riigi kasvavast mõjust globaalareenil. Sõjaväe juhitava programmi raames on plaanis saata 2020. aastaks orbiidile alaline jaam ning tulevikus teha ka mehitatud lend Kuule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles