Riigikogu jagab poliitiliseks katuserahaks kuus miljonit

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Indrek Sammal

Parlamendi rahanduskomisjon toetas tuleva aasta riigieelarve eelnõus umbes kuue miljoni euro jagamist niinimetatud poliitiliseks katuserahaks.

Rahanduskomisjoni sotsiaaldemokraadist esimehe Rannar Vassiljevi sõnul otsustas komisjon suurendada regionaalseid investeeringuid ja toetada fraktsioonide ettepanekute alusel mitmesuguseid kolmanda sektori ja kodanikuühiskonna projekte kokku veidi rohkem kui kuue miljoni euro ulatuses.

Valdavalt on paari kuni paarikümne tuhande euro kaupa antavad summad mõeldud lasteaedadele, koolidele, kultuuri- ja seltsimajadele, mänguväljakutele, raamatukogudele, spordikeskustele, terviseradadele ja kirikutele. Nimekirja komisjonis toetust leidnud 540 ettepanekust saab lugeda siit.

Suurim summa, 1 566 500 eurot, on ette nähtud tegevustoetuseks Eesti Olümpiakomiteele. 105 000 eurot saab ujumise algõppe projekti jätkamiseks kultuuriministeerium, 80 000 eurot kino- ja proovisaali ehituseks SA Rakvere Teatrimaja ning 70 000 eurot Tartu linn nii Tiigi kui Saare tänava pargiala rekonstrueerimiseks. 60 000 eurot annab rahanduskomisjon Päästeliidule varustuse soetamiseks ja vabatahtlike päästjate koolituseks.

50 000 eurot saavad tuleva aasta riigieelarvest Kaitseliidu Tallinna malev Männiku lasketiiru laskealade elektrooniliste märkelehtede investeeringuks ja MTÜ Sõru Merekeskus ajaloolise purjelaeva restaureerimiseks ning 40 000 eurot nii Haapsalu linn Vikerkaare lasteaia mänguväljaku rajamiseks kui Setomaa Valdade Liit Petseris asuva maja renoveerimiseks.

Eraldi toetatakse ka puuetega inimeste organisatsioone: näiteks Saaremaa Puuetega Inimeste Koda saab invasõiduki soetamiseks 35 000 ning Valgamaa Puuetega Inimeste Koda hoone siseruumide remondiks ja arvutipargi uuendamiseks 10 000 eurot. 3000 eurot antakse nii Jõgevamaa Puuetega Inimeste Kojale kahe arvutikomplekti, printer-skänner-koopiamasina ning multimeediaprojektori ostmiseks kui Pärnumaa Puuetega Inimeste Kojale vahendite soetamiseks.

Samuti saavad raha pensionäride ühendused. Eesti Pensionäride Ühenduste Liit saab ülalpidamiskuludeks ja piirkondlike organisatsioonide toetusteks 25 000, Tartu linna pensionäride organisatsioon Kodukotus inventari soetuseks 10 000, Valgamaa Pensionäride Ühendus arvutipargi laiendamiseks 5000 ja Vaivara laulu-ja mänguselts Vikerkaar pensionäride päevakeskuse sisustamiseks 4000 eurot. 3000 eurot on ette nähtud nii MTÜ-le Viljandi Maakonna Pensionäride Ühendus mööbli ja soojapuhuri ostuks kui ka Viljandi Pensionäride Liidule, kes soovib arvuteid ja tahab läbi viia sotsiaalteenuste rahulolu uuringu.

Kulude katmiseks saadakse neli miljonit eurot valitsuse reservist ning 2,17 miljonit Andmevara, Eesti Posti ja Tallinna Sadama täiendavatest dividendidest ja nende arvelt laekuvast juriidilise isiku tulumaksust.

Tänavuses riigieelarves oli niinimetatud katuserahaks ette nähtud samuti kuus miljonit, mullu aga pea 9,5 miljonit eurot, mis ka toona läks valdavalt omavalitsustele mitmesuguste objektide ehitamiseks, renoveerimiseks ja inventari soetamiseks.

2015. aasta riigieelarve eelnõu tuleb riigikogus lõpphääletusele kolmapäeval. Eelarve tulude mahuks on kavandatud 8,45 miljardit ja kulude mahuks 8,54 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles