Noore Õpetlase stipendiumi sai tänavu 10 tulevast üliõpilast

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üliõpilane.
Üliõpilane. Foto: Andres Ehrenpreis

Sihtasutus Archimedes andis tänasel autasustamisel välja 10 Noore Õpetlase stipendiumit kogusummas pool miljonit krooni.

Era- ja avaliku sektori partnerlusel põhineva programmi eesmärgiks on toetada Eesti noorte bakalaureuseõpinguid tunnustatud maailma ülikoolides.

«Just esmakursuslastel on kõige raskem leida toetust, sest nendesse ei usu veel keegi. Aidates andekaid üliõpilasi esimesel, rahaliselt kõige raskemal õppeaastal, toetame piireületavat õppimiskultuuri, millel on läbi aegade olnud euroopalikus traditsioonis oluline koht,» ütles Katrin Kiisler sihtasutusest Archimedes.

Programmi ühe eestvedaja, ettevõtja Tõnu Peki sõnul on Noore Õpetlase Stipendiumil lisaks andekate noorte toetamisele ka teavitav roll. «Iga kõrgharidusest huvitatud keskkoolilõpetaja võiks uurida mitte ainult Tallinna ja Tartu, vaid ka teiste maailma ülikoolide õppekavasid, et leida enesele sobivaim õppimistee.»

«Eesti riik ei peaks kartma ajude väljavoolu, vaid otsima võimalusi laienenud silmaringi ning erinevate kogemuste rakendamiseks kohalikus akadeemias ja praktikas,» ütles Pekk. «Küsimus ei ole selles, kas õppimisvõimalused Eestis on paremad või halvemad kui mujal – lahtiste silmadega maailmas ringi vaatamise väärtus seisneb vaatenurkade ja ideede paljususes.»

Stipendiumiavaldusi laekus tänavu kokku 50 ning taotluse esitamise eelduseks on vastuvõtt akadeemiliselt tunnustatud Euroopa või Põhja-Ameerika ülikooli.

Tänavused stipendiaadid on Kristiina Rokaševitš, Kristjan Eerik Kaseniit, Kristiina Aare, Erik Müürsepp, Rauno, Gerli Kundla, Margus Potisepp, Maria Toomik, Dan Glošin ja Gleb Široki.

Käesoleval, Noore Õpetlase Stipendiumi 7. aastal annetasid 24 eraisikut programmi tarbeks kokku 250 000 krooni, teise poole stipendiumide kogusummast lisab vastavalt kokkuleppele haridus ja -teadusministeerium. 2009/2010 õppeaastal jagati välja 8 stipendiumit, eelnevatel aastatel on keskeltläbi jagatud 4-5 stipendiumit ühes aastas.

2009/2010 õppeaastal rahastas sihtasutus Archimedes kokku 30 miljoni krooniga 850 tudengi ja õppejõu õpinguid välismaal. 10 miljoni krooni ulatuses jagas Archimedes toetusi 200 välismaalt Eestisse õppima asunud tudengile ja välisõppejõule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles