Narva eksvoliniku süüasja osalised taotlevad õigeksmõistmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fjodor Ovsjannikov
Fjodor Ovsjannikov Foto: Põhjarannik

Konkurentsialastes süütegudes süüdistatava viie mehe, nende hulgas Narva linnavolikogu endise kooseisu liikme Fjodor Ovsjannikovi kaitsjad taotlesid täna Tartu ringkonnakohtus omas kaitsealuste õigeksmõistmist.

Apellatsioonid maakohtu otsusele esitasid Sergei Hamitski kaitsja Igor Sumarok, Fjodor Ovsjannikovi kaitsja vandeadvokaat Andrus Lillo, Aleksandr Arsentjevi kaitsja vandeadvokaat Eduard Bulattšik ja Andrei Filippovi kaitsja advokaat Rein Laid, kes palusid oma kaitsealused õigeks mõista. Bulattšik palus alternatiivselt kriminaalasja saatmist maakohtusse uueks läbivaatamiseks uues kohtu koosseisus.

Tartu ringkonnakohus teeb otsuse teatavaks järgmise aasta 18. veebruaril.

Viru maakohus tunnistas tänavu aprillis Narva endine abilinnapea ja praegu linnavolikogusse kuuluva Andrei Filippovi süüdi altkäemaksu võtmises ametiisikuna ja konkurentsikuriteole kaasaitamises ning liitkaristuseks sai ta ühe aasta ja kaheksa kuu pikkuse reaalse vangistuse. Ovsjannikov jäi süüdi mõjuvõimuga kauplemises ja konkurentsikuriteo toimepanemises ning liitkaristuseks sai ta kaheaastase reaalse vangistuse. Samas mõistis kohus mehe õigeks pistise võtmises, kuna prokurör loobus sellest süüdistusest.

Sergei Hamitski jäi süüdi altkäemaksu andmises ja konkurentsikuriteo toimepanemises ning sai liitkaristuseks ühe aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistuse. Aleksandr Arsentjev sai aga konkurentsikuriteo toimepanemise eest ühe aasta ja kahe kuu pikkuse vangistuse, millest kaks kuud tuleb tal vanglas veeta, ülejäänud aeg aga kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Viktor Belsner jäi süüdi konkurentsikuriteos ning tal tuleb tasuda rahalise karistusena 4860 eurot.

Ühtlasi mõistis kohus süüalustelt välja menetluskulud, mis ulatuvad tuhandetesse eurodesse. Näiteks tuleb Filippovil tasuda 28 000 eurot, Arsentjevil aga koguni veidi üle 30 000 euro, teiselt välja mõistetud summad olid aga oluliselt väiksemad.

Mullu novembris nõudis prokurör Ovsjannikovile reaalset vangistust. Süüdistaja hinnangul on Ovsjannikovi süü mõjuvõimuga kauplemises ja konkurentsi kahjustavas leppes tõendatud ning kohus peaks määrama mehele kaheaastase vangistuse.

Arsentjevile ja Belsnerile nõudis prokurör karistusi konkurentsikuriteo eest. Arsentjevile küsis süüdistaja ühe aasta ja kolme kuu pikkust vangistust, millest reaalsele kandmisele peaks kuuluma kaks kuud, ülejäänud tuleks aga mõista tingimisi nelja-aastase katseajaga. Belsnerile küsis süüdistaja rahalist karistust 4991 euro ulatuses.

Filippovile küsis prokurör konkurentsikuriteo ja altkäemaksu võtmise eest ühe aasta ja kaheksa kuu pikkust vangistust. Sellist karistust nõudis prokurör ka Hamitskile ning seda kokurentsikuriteo ja mõjuvõimuga kauplemise eest.

Ovsjannikovi, Arsentjevi, Hamitski ja Filippovi kaitsjad taotlesid oma klientide õigeksmõistmist, Belsneri kaitsja aga kergemat karistust.

Mullu veebruari keskel alanud protsessil kinnitasid pärast süüdistuskokkuvõtte avaldamsit viiest süüalusest neli, et ei tunnista end süüdi. Süüd eitasid lisaks Ovsjannikovile ka Narva endine abilinnapea ja praegu linnavolikogusse kuuluv Andrei Filippov, ärimees Sergei Hamitski ning ettevõtja Aleksandr Arsentjev. Ainsana tunnistas süüd ettevõtluses tegev Viktor Belsner.

Süüdistuse kohaselt lõi Narva linnavolikogu ja linnavalitsuse riigihanke konkursikomisjoni liige Ovsjannikov aastatel 2008-2011 Narvas olukorra, kus ehitusettevõtetel oli võimalik linnavalitsuse rahastatavaid ehitus- või remonttöid teostada vaid tingimusel, et ettevõtjad tasusid Ovsjannikovile või temaga ühiselt tegutsenud ettevõtjale Gennadile erinevatel varjatud viisidel 10 protsenti linnavalitsusega sõlmitud töövõtulepingute maksumustest. Raha maksmisega nõustunud ettevõtted lülitati hankekutsete saajate nimekirja, misjärel tagati konkurentsi kahjustavate kokkulepete või hanketingimustega manipuleerimise abil pakkujatele hankevõit.

Süüdistus on esitatud ka Narva abilinnapeale Andrei Filippovile selles, et vastutasuks lähedase korteris teostatavate remonttööde allahindlusele, lubas ta ettevõtjale, et tema poolt nimetatud ettevõtted saavad edaspidi Narva linna hankemenetluste raames tellitavad avariitööd ilma sisulise konkursita. Samuti lepiti kokku, et Filippov saab vajaduse korral ettevõtja vahendusel muid soodustusi.

Süüdistatavate poolt toimepandud konkurentsi kahjustava tegevusega tekkis olukord, kus igakordselt ehitus- ja remondihangetes osalevate ettevõtete nimekirja eelneva kokkuleppimise ja seejärel Filippovi kaasabil pakkumiskutsete saajate ringi kontrollimise teel tagati, et eelnevalt loetletud hankekonkurssidel ei saaks osaleda kolmandad ettevõtted ning kõik selles valdkonnas tehtavad munitsipaaltellimused jagatakse omavahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles