TÜ kolledž püüab nutikaid noori Narvas kinni hoida

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: arhiiv

Tartu Ülikooli Narva kolledž avab järgmisel sügisel uue IT-õppekava, mille väljatöötamisel olid abiks nii teised kõrgkoolid kui kohalikud ettevõtted. See peaks nutikad noored hoidma kodupiirkonnas ning arendama intelligentset ettevõtlust kogu Ida-Virumaal.

TÜ kolledži direktor Katri Raik ütles, et uus rakenduskõrgharidust andev õppekava «Infotehnoloogiliste süsteemide arendus» on orienteeritud programmeerimise õpetamisele, aga et nad keskenduvad venekeelsele noorele, tegeletakse selle kõrval intensiivselt ka eesti keele õppega. «Meil on vaja programmeerijaid ja inimesi, kes oskavad arvutiasju inimkeeli selgitada,» lausus ta. Lisaks annab õppekava ka pedagoogilisi teadmisi, et lõpetajatest võiksid saada tavakoolide haridustehnoloogid.

«See kindlasti tõstab Narva inimeste väärikust ja annab põhjuse siia jääda. Narva kaotab igal aastal 1000 inimest, meid on jäänud alla 60 000 elaniku – noored lahkuvad, sest nad ei näe tulevikku siin. Me ei saa lubada, et riigi idapiiril asuv linn jääb tühjaks,» rääkis Raik.

IT-õppekava võimaldab tema sõnul kohalikku ettevõtlust arendada ja luua uusi töökohti. «Tahame, et see õppekava oleks väga tihedalt seotud ettevõtlusega ja oleks niimoodi ühendatud, et noored ei läheks ka poole kursuse pealt õppimast ära.» Selleks püüab kõrgkool olla hästi paindlik. «Praegugi õpivad meil paljud avatud õppe vormis. Paindliku praktikaga saab huve ühendada.»

Õpe kestab kolm aastat. Raik rõhutas, et õppekava töötati välja koos IT kolledži ja TÜ arvutiteaduste instituudiga. «Üksi poleks olnud meil olnud selleks kompetentsi. See tähendab ka õppejõudude vahetust ning praktikabaasi Tartus.»

Ettevõtted rõõmustavad

Narva Gate OÜ tegevjuht Jaanus Mikk oli õppekava loomise üle väga õnnelik ja ütles, et on olnud üks selle idee ärgitajaid juba aastaid. «Lisaks Narva Gate’ile on ka meie Rootsi investorid korduvalt väljendanud arvamust, et Narvas võiks olla selline õpe,» lausus ta.

«On teada, et Narva noored on väga tugevad reaalainetes. Meie arvates on see kasutamata ressurss, mida tuleks siin organiseerida, sest meil oleks neile tööd anda.» Ta viitas, et lisaks nende ettevõttele on ka intelligentse videovalvega tegeleva Rapid Security omanikud öelnud, et kui piirkonda tekiksid võimekad programmeerijad, võiksid nad Rootsist oma programmeerimise osa ära Narva kolida.

«Programmeerijate järele on kogu aeg nõudlus. Olen täiesti veendunud, et selle eriala lõpetajatel on tulevik ning on väga hea, kui nad jäävad just siia piirkonda.»

Mikk pidas nonsensiks, et samal ajal, kui Narvas on suur tööpuudus, on tal raske leida ettevõtetesse «ajudega töötajaid». «Kui noortele näidataks maast-madalast kätte, et siin on võimalik koolis käia ja head tööd teha, siis oleks olukord teine,» uskus Mikk.

Ka praktikakohti on ettevõtjad valmis õppuritele pakkuma. «Mina ei näe probleemi, et nad ei leiaks tööd, pigem on oht selles, et nad hakkavad liiga palju tööd tegema. Kool peaks olema nii atraktiivne, et noor püsiks seal kuni lõpetamiseni,» viitas ta probleemile, et pärast töö leidmist jätavad paljud õpingud katki. 

Täna kell 15 toimub TÜ Narva kolledži aulas õppekava avamise idee taga oleva IT-visionääri Linnar Viigi videoloeng. Kell 16 allkirjastavad haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ja Tartu ülikooli rektor professor Volli Kalm kokkuleppe IT õppekava arendamiseks ja rakendamiseks Narvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles