CIA juht: brutaalne ülekuulamine aitas rünnakuid ära hoida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA peadirektor John Brennan.
CIA peadirektor John Brennan. Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor John Brennan rõhutas täna, et brutaalsete ülekuulamistehnikate kasutamine terrorivõrgustiku Al-Qaeda liikmete suhtes aitas rünnakuid ära hoida.

Brennan möönis, et 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel on tehtud vigu, kuid ta lisas, et CIA enda siseraporti kohaselt aitasid karmid ülekuulamismeetmed rünnakuplaane nurjata, terroriste kinni võtta ja inimelusid säästa.

Täna avaldatud senati raportis öeldakse aga, et CIA rakendas ülekuulamistel karme meetmeid, kuid need andsid vähe kasulikku informatsiooni.

"Nagu kirjas CIA reageeringus [senati] uurimisele, me mööname, et kinnipidamis- ja ülekuulamisprogrammis oli puudusi ning et agentuur tegi vigu," sõnas Brenner avaldudes.

"Kõige tõsisemad probleemid ilmnesid varakult ning tulenesid faktist, et agentuur ei olnud valmis ning puudus tuumikkompetents, mis oli vaja pretsedenditu, ülemaailmse programmi elluviimisel.

"Seda programmi ellu viies me ei pidanud alati kinni neist kõrgetest standarditest, mida olime endale seadnud ja mida Ameerika rahvas meilt eeldab," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles