Obama: CIA piinamine on vastuolus meie väärtustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama taunib CIA kasutatud jõhkraid ülekuulamisvõtteid.
USA president Barack Obama taunib CIA kasutatud jõhkraid ülekuulamisvõtteid. Foto: SCANPIX

Al-Qaeda kahtlusaluste piinamine CIA poolt, mida dokumenteerib USA senati täna avaldatud raport, on vastuolus USA väärtustega, ütles Ühendriikide president Barack Obama.

"Raport dokumenteerib murettekitavat tõhustatud ülekuulamisvõtteid, mida kasutati väljaspool USA-d asuvates salajastes kinnipidamiskeskuses terrorismis kahtlustatavate suhtes," ütles president.

"Raport kinnitab taas minu ammust seisukohta, et need karmid meetodid ei olnud üksnes vastuolus meie väärtustega, vaid nad ei teeninud ka meie pingutusi terrorismivastases võitluses ja meie riikliku julgeoleku huve. Lisaks tekitasid need meetodid märkimisväärset kahju Ameerika rahvusvahelisele mainele ning raskendasid meie huvide esindamist oma liitlaste juures," lisas Obama avalduses.

"Just seetõttu kasutan ma ka edaspidi oma võimu presidendina tagamaks, et me enam iial sääraseid meetodeid ei kasutaks. Just seetõttu keelasin ma ametisse astudes ühemõtteliselt piinamise. Üks meie kõige tõhusamaid vahendeid võitluses terrorismiga ja Ameerika hoidmisel turvalisena on jääda kindlaks oma ideaalidele," ütles president.

Juba augustis avaldas Obama kahetsust, et 11. septembri rünnakutele järgnenud aastatel kasutasid Ameerika ülekuulajad piinamist. Pärast senati teisipäevase raporti avaldamist, mida Obama enda administratsioon üritas edasi lükata, lubas president, et võitlus Al-Qaedaga jätkub piinamist kasutamata.

"Me kasutame kõiki oma riigivõimu elemente, kaasa arvatud meie alusideede jõudu ja eeskuju," ütles president. "Ükski riik ei ole täiuslik. Kuid Ameerika muudab erandlikuks meie valmisolek avalikult oma minevikule vastu astuda, seista silmitsi oma puudustega, teha muudatusi ja muutuda paremaks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles