Veetõusme: 20. august on riigi teine sünnipäev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Veetõusme.
Ants Veetõusme. Foto: Ain Protsin

20. august on tähtsuselt Eesti teine sünnipäev pärast 24. veebruari, leiab iseseisvuse taastamise poolt hääletanud Ülemnõukogu saadikuid ühendava 20. augusti klubi esimees Ants Veetõusme.

Tema sõnul oli iseseisvuse taastamine väga oluline otsus, mida rahvas oli pikka aega oodanud.

«Hea, et see lõpuks õigel momendil teoks sai. Just selles mõttes, et reaalselt sai Eesti iseseisvaks. Leedu ja Läti kuulutasid iseseisvuse varem välja, kuid reaalsus oli see, et alles pärast 20. augusti hakkas iseseisvus realiseeruma,» meenutas Veetõusme.

Ülemnõukogu liikmete jaoks tähendas 20. august, et sel päeval vastuvõetud otsusega sai üks periood tegevusest läbi. Veetõusme sõnul lõppes sel päeval ettevalmistus iseseisvaks riigiks saamisel.

«30. märtsil 1990. aastal olime vastu võtnud otsuse üleminekuperioodist. Pärast 20. augusti algas uus periood, kus iseseisvus oli välja kuulutatud ja oli vaja hakata seadusandlust välja töötama ja asju ära tegema Eesti iseseisvuse jaoks,» rääkis Veetõusme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles