Vene luurelennuk rikkus Eesti piiri

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene luurelennuk Il-20
Vene luurelennuk Il-20 Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni luurelennuk IL-20 sisenes eile kell 17.05 ilma loata Eesti  õhuruumi.

Välisministeerium kutsub täna välja Venemaa suursaadiku  Eestis Juri Merzljakovi ja edastab talle protestinoodi.

Lennuk viibis vähem kui minuti jooksul Osmussaarest  loodesse jäävas Eesti õhuruumi osas umbes 0,4 kilomeetri  sügavuselt. Venemaa Föderatsiooni lennuki transponder oli  välja lülitatud ning lennukil puudus lennuplaan, kuid oli  Eesti lennuliiklusteenistusega raadiosides.

Piiririkkumise registreeris Eesti õhuväe õhuoperatsioonide  juhtimiskeskus Ämaris. Juba õhus olevad Ämaris baseeruvad  Saksa hävitajad Eurofighter tegid tuvastuslennu ning identifitseerisid piiririkkuja. Hiljem tegid sama  õhusõiduki tuvastamiseks tuvastuslennu ka Šiauliais baseeruvad Kanada hävitajad CF-18.

Vene lennukid on tänavu rikkunud Eesti õhuruumi seitsmel korral.

Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvavad praegu Ämaris  baseeruvad Saksa hävitajad Eurofighter, Šiauliais baseeruvad Portugali hävitajad F-16 ja Kanada hävitajad  CF-18 ning Poolas Malborki lennubaasis paiknevad Hollandi  hävitajad F-16.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi  rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui  Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago  tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO jälgib kogu lennuliiklust Euroopas ning kaitseb oma  õhuruumi ööpäevaringselt. NATO õhuturbe eesmärk on ära  hoida loata sisenemist oma õhuruumi ning vältida õhuterrorismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles