Ekspresident: Poola sundis USAd CIA piinamisi lõpetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Poola president Aleksander Kwaśniewski.
Endine Poola president Aleksander Kwaśniewski. Foto: SCANPIX

Poola võimud survestasid USAd 2003. aastal Poolas asuvas salavanglas Luure Keskagentuuri (CIA) karme ülekuulamismeetodeid lõpetama, ütles täna endine president Aleksander Kwaśniewski.

«Ma ütlesin (tollasele USA presidendile George W.) Bushile, et see koostöö peab lõppema, ja see lõppeski,» ütles Kwaśniewski raadiojaamale TOK FM.

USA senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid viis aastat kestnud uurimise järel teisipäeval raporti CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest, mida agentuur pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid kasutas.

Kwaśniewski, kes oli president 1995.–2005. aastani, tõstatas küsimuse CIA tegevusest ülekuulamistel 2003. aastal Valges majas Bushiga kohtudes.

Bush vastanud tema murelikule pärimisele, et luureagentuuri meetodid toovad julgeoleku asjus olulist tulu.

«Ameeriklased viisid oma tegevust läbi nii salaja, et see äratas meis kahtlust. Poola võimud sekkusid, et see tegevus lõpetada, ja see lõpetati Poola survel.»

Kwaśniewski avaldus on esimene kord, kui mõni tollane Poola kõrge ametiisik tunnistab, et võimud lubasid USA-l riigi territooriumil salavanglaid pidada.

Ekspresident rääkis, et oli nõustunud tegema Ühendriikidega tõhustatud luurekoostööd, kuid kinnitas, et CIA piinamistest ta ei teadnud.

Poolale esitatud süüdistused puudutavad aega 2002.–2003. aastani. Need esitas juulis Euroopa Inimõiguste Kohus, väites, et Poola oli kaasosaline tema territooriumil toime pandud palestiinlase ja saudi piinamises, kes hiljem saadeti Guantánamo vangilaagrisse Kuubal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles