Laevakaitsjate lähedaste pöördumine inimõiguslaste poole: India rikub piraadiküttide õigusi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlastest laevakaitsjad pärast kautsjoni vastu vabanemist.
Eestlastest laevakaitsjad pärast kautsjoni vastu vabanemist. Foto: Tairo Lutter

Laevakaitsjate lähedased koostasid ühise avalduse inimõigusorganisatsioonidele, milles rõhutatakse, et Indias rikutakse rohkem kui aasta Lõuna-Aasia riigis viibinud eestlaste, brittide ja ukrainlaste inimõigusi.

Möödunud aasta oktoobri keskel kinni võetud laevakaitsjad veetsid kuus kuud vanglas, vabanesid kautsjoni vastu aprillis ja vabastati tänavu juulis süüdistustest. Süüdistaja kaebas aga otsuse edasi ning seda tuuakse ettekäändena meeste Indiast lahkumise takistamisel.

Postimees avaldab laevakaitsjate lähedaste pöördumise täismahus:

Indias tahtevastaselt viibivate laevakaitsjate lähedaste pöördumine kõigi inimõigusi kaitsvate organisatsioonide poole rahvusvahelisel inimõiguste päeval

ÜRO üldassamblee kiitis 10. detsembril 1948. aastal heaks ülemaailmse inimõiguste deklaratsiooni, milles:

Artikkel 3

Igaühel on õigus elada, olla vaba ja tunda end turvaliselt.

Artikkel 13

Igaühel on õigus riigi piires vabalt liikuda ja oma elukohta valida.

Igaühel on õigus lahkuda ükskõik millisest riigist, kaasa arvatud kodumaa, ja kodumaale tagasi pöörduda.

Laevakaitsjad ei tunne end turvaliselt, sest neil puudub õigus Indias viibida ja riigi piires liikuda. Neil pole viisat, neil pole dokumente. Viisata riigis viibimist karistatakse India seaduse kohaselt vangistusega. Nad ei saa ka Indiast lahkuda ja kodumaale pöörduda, sest politsei ei kooskõlasta väljasõiduviisat.

Artikkel 17

Kelleltki ei tohi tema vara meelevaldselt ära võtta.

Politsei võttis meestelt kogu nende maise vara - arvutid, telefonid, nimelised käekellad, hügeenitarbed, ihupesu.

Artikkel 23

Igaühel on õigus töötada, õigus õiglastele ja rahuldavatele töötingimustele ning kaitsele tööpuuduse vastu.

Meestel puudub tööluba ehk õigus tööle. Viimast korda maksti palka 13 kuud tagasi.

Artikkel 25

Igaühel on õigus elatustasemele, mis tagab tema ja ta perekonna tervise ja heaolu toidu, riietuse, eluaseme, arstiabi ja elementaarsete sotsiaalteenuste osas; samuti on igal inimesel õigus kindlustatusele tööpuuduse, haiguse, invaliidsuse, lesestumise ja vanaduse või muul elatusvahenditest ilmajäämise puhul, mis ei olene temast endast.

Meestel ja nende peredel puudub elatustase, mis tagaks neile vähemagi heaolu. Meestel puudub ravikindlustus ja võimalus vajalikule arstiabile.

Artikkel 28

Igal inimesel on õigus nõuda sellist sotsiaalse ja rahvusvahelise elu korraldust, mis võimaldab selles deklaratsioonis sätestatud õigusi ja vabadusi täies ulatuses kasutada.

Kellelt nõuda rahvusvahelisel inimõiguste päeval 23-le Eesti, Briti ja Ukraina kodanikule nende õiguste kaitset? Kellelt nõuda kaitset meestele, kes on süüdistustest vabastatud, kuid viibivad tahtevastaselt viiendat kuud Indias?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles