ÜRO ekspert nõuab piinamisega tegelenud CIA töötajate kohtu alla andmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA peakorteri fuajee.
CIA peakorteri fuajee. Foto: SCANPIX

Kõrged USA ametnikud, kes ekspresident George W. Bushi riikliku julgeoleku poliitika raames piinamisi korraldasid ja läbi viisid, tuleb kohtu ette tuua, nõudis täna ÜRO eriuurija Ben Emmerson.

Maailmaorganisatsiooni eriraportöör terrorivastase võitluse ja inimõiguste alal Ben Emmerson rõhutas, et kohut tuleb mõista kõigi Luure Keskagentuuri (CIA) ja teiste USA ametnike üle, kes kasutasid niinimetatud loputamist ja teisi piinamistehnikaid.

Senati luurekomisjoni raport CIA karmi ülekuulamistehnika kohta välisriikides paiknevates kinnipidamiskohtades pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid näitab, et oli olemas selge poliitika, mida juhiti Bushi administratsiooni kõrgelt tasandilt ja mis lubas sooritada süstemaatiliselt kuritegusid ning inimõigusseaduse jämedaid rikkumisi.

Eile avaldatud raport, mis on viieaastase uurimistöö tulemus, vallandas ärevuse ja pahameele nii Ühendriikides kui mujal maailmas.

President Barack Obama ütles, et raportis avalikkuse ette toodud ülekuulamismeetodid tegid märkimisväärset kahju Ameerika rahvusvahelisele mainele ning raskendasid meie huvide esindamist oma liitlaste juures.

«Selle kuritegeliku vandenõu eest vastutavad isikud tuleb kohtu ette tuua ja neile tuleb määrata nende kuritegude raskusastmele vastav kriminaalkaristus,» ütles Emmerson.

«See, et selles raportis paljastatud meetodite rakendamiseks anti käsk kõrgel tasandil USA valitsusest, ei ole vabanduseks. Vastupidi, see suurendab vastutusele võtmise vajadust,» lisas ta.

Emmersoni sõnul ei luba rahvusvaheline õigus anda puutumatust ametiisikutele, kes lubavad kasutada piinamist. See kehtib nii teo tegelike kordasaatjate kui nende kohta, kes seda kavandavad ja käsu annavad, rõhutas ta.

USA valitsus on seaduslikult kohustatud süüdlased kohtu alla andma, sõnas Emmerson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles