Butkevičius: prokurörid uurigu teateid CIA salavanglatest Leedus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius.
Leedu peaminister Algirdas Butkevičius. Foto: SCANPIX

Leedu peaminister Algirdas Butkevičius loodab, et prokurörid asuvad uurima teateid, mille kohaselt võis Leedus aastatel 2005-2006 tegutseda USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla.

Peaministri sõnul puudub temal informatsioon väidetavalt Leetu toodud terrorismis kahtlustatavate isikute kohta.

Prokurörid peaksid läbi viima uurimise kõikide asjaolude kohta, mis ilmnesid teisipäeval avaldatud USA senati luurekomitee raportist, ütles Butkevičius.

«Ükski selle valdkonna eest vastutavatest inimestest, kellega ma olen rääkinud, ei ole öelnud, et vangla eksisteeris ja seal piinati inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse vastaselt sinna toodud isikuid,» lisas ta.

«Prokuratuur peaks minu hinnangul küsima lisainformatsiooni ja viima läbi juurdluse,» sõnas peaminister.

Leedu prokurörid uurivad vabaühenduste teateid, mille kohaselt viibis praegu Guantanàmo vangilaagris kinni peetav Saudi Araabia kodanik Mustafa al-Hawsawi Leedus vangistuses. Prokuratuur keeldus algselt juurdluse alustamisest, kuid hiljem pidi seda kohtu korraldusel ikkagi tegema.

Tegemist on teise Leedus algatatud uurimisega CIA salavanglate väidetavasse tegutsemisse riigi territooriumil.

Esimene uurimine katkestati 2011. aastal, kui tollase prokuröri Mindaugas Dūda hinnangul puudusid piisavad tõendid väitmaks, et Vilniuses ja selle lähedal paiknesid vangide kinnipidamiseks vajalikult varustatud hooned.

Kohtueelse uurimise käigus kogutud tõendite põhjal järeldati, et kõnealuseid hooneid kasutati teistel eesmärkidel, sõnas Dūda. Prokurör keeldus riigisaladusele viidates täpsustamast hoonete tegelikku kasutuseesmärki.

Senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid teisipäeval viis aastat kestnud uurimise järel raporti CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest, mida agentuur Bushi administratsiooni ajal kasutas. Avalikuks tehti raporti 480-leheküljeline kokkuvõte.

Raportis ei nimetata ühtki kinnipidamiskohta, kus CIA vange piinas, kuid inimõiguslaste väitel asus üks salavangla - «Detention Cite Violet» - Leedus.

Dokumendis sisalduva informatsiooni kohaselt andis CIA miljonite dollarite ulatuses «tänuavalduseks» raha programmi toetanud riikidele.

Tollase Leedu presidendi Valdas Adamkuse sõnul kinnitasid julgeolekuametnikud talle, et Leedus pole ühtegi salajast CIA kinnipidamiskeskust ja Vilniuse lähedal paiknenud hoone oli väljaõppekeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles