Eesti ja Rumeenia avavad vastastikku saatkonnad

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia lipp
Rumeenia lipp Foto: SCANPIX

Valitsus otsustas tänasel istungil asutada Rumeenia pealinnas Bukarestis Eesti suursaatkonna, samas avab Rumeenia saatkonna Tallinnas.

Nii Eesti kui ka Rumeenia avavad saatkonnad vastastikku 2015. aastal, teatas välisministeerium.

Rumeenia president Traian Basescu kirjutas alla dekreedile saatkonna asutamiseks Tallinnas 3. novembril.

Järgmisel aastal avatava Bukaresti saatkonna jaoks on välisministeeriumil kavas rentida tööruumid ning seal hakkavad tööle suursaadik ja diplomaat. Saatkonna asutamisega seotud kulud katab välisministeerium oma eelarvest.

Aastatel 2000-2013 resideeris Rumeeniasse akrediteeritud Eesti suursaadik Varssavis. Alates 18. septembrist 2013 esindab Eestit Rumeenias Ameerika Ühendriikides resideeriv suursaadik Eerik Marmei. Eestil on Rumeenias ka kaks aukonsulit - Ingrid Cristea Vendelin Bukarestis ja Ovidiu Brînzan Timisoaras.

Eestisse akrediteeritud Rumeenia ajutine asjur alustas tegevust 1997. aastal. Helsingis resideeriv Rumeenia suursaadik Marian Cătălin Avramescu esitas president Toomas Hendrik Ilvesele oma volikirja 28. septembril 2011.

Rumeenia ja Eesti Vabariigi diplomaatilised suhted sõlmiti 26. veebruaril 1921 ja taastati 13. septembril 1991.

Välisminister Keit-Pentus Rosimannuse sõnul on saatkondade vastastikune asutamine oluline samm Eesti ja Rumeenia kahepoolsete suhete edendamiseks, aidates tihendada koostööd nii kaubanduse kui infotehnoloogia vallas. Ühtlasi on Rumeenia Eesti jaoks oluline partner Euroopa julgeoleku küsimustes.

Välisminister peab tulevase saatkonna üheks töövaldkonnaks ka koostöövõimaluste laiemat tutvustamist erasektorile. «Kuna Rumeenia näol on tegemist potentsiaalse ja kasvava turuga, siis on oluline toetada Eesti ettevõtete turule sisenemist ja aidata neil sealseid võimalusi Eesti jaoks soodsalt ära kasutada,» märkis Pentus-Rosimannus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles