CIA endised ja praegused töötajad kritiseerisid luureraportit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. septembri terrorirünnakute kavandajaks peetav Khalid Sheikh Mohammed, kes CIA raporti kaitsjate sõnul õnnestu jõhkrate võtete abil alluvaks kaastööliseks muuta.
9. septembri terrorirünnakute kavandajaks peetav Khalid Sheikh Mohammed, kes CIA raporti kaitsjate sõnul õnnestu jõhkrate võtete abil alluvaks kaastööliseks muuta. Foto: SCANPIX

Endised ja praegused USA Luure Keskagentuuri (CIA) töötajad on väljendanud kriitikat teisipäeval Ühendriikide senati avalikustatud demokraatide luureraporti suhtes, milles kirjeldati CIA ebainimlikke ülekuulamismeetodeid.

Senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid teisipäeval viis aastat kestnud uurimise järel raporti   CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest, mida agentuur George W. Bushi administratsiooni ajal kasutas. Avalikuks tehti raporti 480-leheküljeline kokkuvõte.

 

Tõhustatud ülekuulamis- ja kinnipidamismeetodite programm oli kaugelt jõhkram kui agentuur tunnistas ja sellega ei saadud infot, mis oleks aidanud võimalikke ohte ära hoida, seisis raporti järeldustes. Raporti  kohaselt eksitas  CIA programmi osas nii avalikkust kui ka poliitikakujundajaid.

Tegemist on ühepoolse, fakti- ja tõlgendusvigu täis ning poliitiliselt kallutatud uuringuga, mille eesmärk on rünnata agentuuri, mis on USA kaitseks teinud rohkem kui keegi teine, teatasid CIA endised juhid George Tenet, Porter Goss ning Michael Hayden ühisavalduses ajakirjas Wall Street Journal.

Demokraatide komitee tõi oma raportis välja just Haydeni 2007. aastal tehtud valeavaldused CIA jõhkrate meetodite vajalikkusest terroristide tabamisel. Endise peadirektori sõnul on temale keskendumine irooniline väga mitmel tasemel, sest kriitikatule alla sattunud teod sooritati enne tema saabumist CIA-sse.

Dokument sisaldab murettekitavaid uusi detaile CIA  ülekuulamistehnikate kasutamisest. Nende hulka kuulusid ärkvelhoidmine, vangistus väikestes ruumides, alandamine ja uputamise imiteerimine.

CIA endiste töötajate sõnul olid kõnealused vahendid edasiste terroriaktide vältimiseks hädavajalikud ning nendeks saadi luba USA justiitsministeeriumilt ning Valgelt Majalt. Samuti informeeriti oma tegevusest ka parlamendiliikmeid.

Endise CIA peadirektori asetäitja John McLaughlini sõnul muutis niinimetatud loputamine (inglise keeles waterboarding) ja muud taktikad 11. septembri terrorirünnakute kavandaja Khalid Sheikh Mohammedi sisuliselt USA konsultandiks Al-Qaeda kohta.

2001. aasta septembrirünnakute ajal peadirektoriks olnud Teneti sõnul päästis CIA tuhandete ameeriklaste elu ning et Ühendriigid seisid iga päev silmitsi tiksuva pommiga.

Endised CIA ametnikud on loonud ka internetilehekülje ciasavedlives.com, kus on ära toodud komitee uurimist juhtinud Dianne Feinsteini ning Jay Rockefelleri varasemad, agentuuri tegevust toetavad avaldused.

Luurekomitee vabariiklased andsid teisipäeval välja omapoolse raporti, mille väitel oli demokraatide analüüs ekslik, ebatõene ning maksumaksja raha raiskamine. Senaator Feinsteini sõnul oli 40 miljoni dollari (32 miljoni euro) suurune komitee eelarve tingitud CIA katsetest oma ajalugu varjata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles