Asekantsler: erakoolide kulude hüvitamiseks on seitse miljonit leitud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvel klassiruumis.
Tahvel klassiruumis. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri Mart Laidmetsa kinnitusel on tuleval aastal erakoolide kulude hüvitamiseks ette nähtud seitse miljonit eurot, millest neli miljonit kanti tänavuse eelarve muudatustega üle järgmisesse aastasse ning kolm miljonit eraldatakse tõenäoliselt valitsuse reservist.

Laidmets selgitas, et järgmisel aastal kulub omavalitsuste erakoole puudutavate kulude hüvitamiseks seitse miljonit eurot, millest osa tuleb ministeeriumi valitsemisala eelarvest, mis tänavuse riigieelarve muutmisega kanti üle 2015. aastasse. «Lisaks kavandab meile teadaolevalt rahandusministeerium valitsuse reservist kulude hüvitamiseks 2015. aastal suurusjärgus kolm miljonit eurot. Ehk kate seitsme miljoni euro osas 2015. aastal on olemas, seda ei ole vaja otsida enam kuskilt,» ütles üld- ja kutsehariduse asekantsler Postimehele.

Erakoolide rahastamine kerkis päevakorda, kui riigikohus tunnistas oktoobri lõpus põhiseadusvastaseks, et riik on andnud omavalitsustele ülesande erakoole rahastada, kuid ei ole näinud selleks ette vahendeid riigieelarvest. Seetõttu tekkis omavalitsustel, mis olid kohustatud koole rahastama, õigus riigilt viimaste aastate eest sisse nõuda kuni 13 miljonit eurot, millele võib igal aastal lisanduda veel kuus miljonit eurot.

Tallinn ja Tartu on teatanud, et nõuavad kumbki riigilt tagasi 1,9 miljonit eurot. Pärnu loodab viimase nelja aasta eest riigilt tagasi saada 850 000 eurot.

See, milliseks kujuneb omavalitsuste tagantjärele esitatavate nõuete kompenseerimine ja millal seda tehakse, sõltub Laidmetsa sõnul nõuete laekumisest. «Iga nõudega tegeleb haridus- ja teadusministeerium individuaalselt, kui need on laekunud, ning otsime parimaid lahendusi,» ütles ta.

Ministeerium on tema kinnitusel koostanud riigikohtu otsuse valguses ka ettepanekud, kuidas erakoolidega arvlemine tulevikus lahendada. Neid ettepanekuid arutab tuleva nädala esmaspäeval parlamendi kultuurikomisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles