Euroopa parlamenti jõudis Leedu presidendi vastane laimukampaania

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė.
Leedu president Dalia Grybauskaitė. Foto: SCANPIX

Eile õhtul said Euroopa Parlamendi liikmed Leedu ajakirjaniku kirjutatud ingliskeelsed raamatud pealkirjaga «Punane Dalia» («Red Dalia»). Tegemist on Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė karjäärist rääkiva kriitilise teosega, kus väidetakse, et ta oli seotud KGBga.

Raamatu autor Rūta Janutienė väidab, et ei ole raamatute Euroopa Parlamenti jõudmisega seotud ning kuulis sellest alles ajakirjanikelt, kes talt kommentaare palusid, kirjutab ingliskeelne Leedu Delfi. Janutienė kinnitab ka, et ei teadnud midagi ingliskeelse tõlke olemasolust, samuti olevat tõlkes täiesti valed ka kirjastaja andmed.

Leedu europarlamendisaadik Gabrielius Landsbergis kommenteeris, et tegemist paistab olevat järjekordse presidendi maine määrimise kampaaniaga.

«Ei saa olla kokkusattumus, et sellised raamatud, mille eesmärk on president Dalia Grybauskaitėt alandada ja mustata, ilmusid peagi pärast seda, kui ta võttis karmilt sõna Venemaa tegevuse teemadel Ukrainas. Raamat on tõlgitud inglise keelde, toodud Brüsselisse, seda jagatakse tasuta, see toimetati kõigi 751 europarlamendi liikme postkastidesse,» rääkis ta.

Nii paljude raamatute Euroopa parlamenti toimetamine on kulukas ettevõtmine ning viitab korralikule planeerimisele. Seda enam, et europarlamendi liikmete postkastidele ei saa ligi mitte igaüks.

Janutienė töötas varem Leedu TV3-s, ent lasti sealt 2012. aastal lahti just nimelt Grybauskaite perekonnast rääkiva saate pärast, mida naine ise nimetas dokumentalistikaks. Telekanal teatas, et nende ja Janutienė arusaamad eetikast ja ajakirjanikutöö kvaliteedist lähevad lahku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles