Pühasõdalased tapsid kuu jooksul 5042 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiäärmuslane
Islamiäärmuslane Foto: SCANPIX

Novembris hukkus kogu maailmas pühasõdalaste rünnakutes 5042 inimest, mis näitab, et islamiäärmuslus on Al-Qaeda kahanevast rollist hoolimata tugevam kui eales varem, ilmnes neljapäeval avaldatud uuringust.

BBC ja King's College'i radikaliseerumise uurimise rahvusvahelise keskuse (ICSR) ühisuuringust ilmneb, et novembris sooritasid äärmuslased 14 riigis kokku 664 rünnakut.

Umbes poolte rünnakute eest on vastutav Iraagis ja Süürias tegutsev sunniitlik äärmusrühitus Islamiriik (IS), mis pani toime 308 rünnakut, tappes seejuures 2206 inimest.

«Andmetest ilmneb, et pühasõdalased ja Al-Qaeda ei ole enam üks ja sama,» seisab raportis.

Aruandest ilmneb, et 60 protsenti tapmistest sooritasid rühmitused, millel ei olnud mingeid formaalseid sidemeid Al-Qaedaga.

«Näib enesestmõistetav, et džihaadiliikumine on tugevam kui eales varem ning selle tõrjumine on terveid põlvkondi hõlmav väljakutse,» järeldab uurimus.

Rängimalt on radikaalne islamism mõjutanud Iraaki, kus ohvreid oli umbes kolmandik nende koguarvust -- järgnesid Nigeeria, Afganistan ja Süüria.

Uuring on esimene omataoline ning seda ei saa võrrelda varasemate kuude statistikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles