USA senat kiitis heaks Ukrainale relvade andmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärastlõunane päike valgustamas Washingtonis Kapitooliumi hoonet, kus peavad istungeid nii senat kui esindajatekoda.
Pärastlõunane päike valgustamas Washingtonis Kapitooliumi hoonet, kus peavad istungeid nii senat kui esindajatekoda. Foto: SCANPIX

USA senat kiitis eile heaks Ukraina vabaduse toetamise akti, mis näeb ette täiendavat abi Ukrainale, sealhulgas relvastuse andmist, ja ulatuslikumaid piiranguid Venemaale.

Senat teatas Ukraina valitsuse toetuseks vastu võetud seaduseelnõust oma Twitteri kontol.

Dokument näeb lisaks Ukrainale sõjalise abi osutamisele ja Venemaa-vastaste sanktsioonide laiendamisele muu hulgas ette võimaluse toetada Ukraina kaitse- ja energeetikasektorit, kodanikuühiskonda ja sunnitud ümberasujaid.

Kohustuslikku jõudu mitteomava dokumendi eelnõu esitasid 16. septembril senatile välissuhete komiteed juhtiv demokraat Robert Menendez ja  vabariiklane Bob Corker.

Eelnõu võeti vastu ühehäälselt.

Kui eelnõu on samal kujul saanud ka esindajatekoja heakskiidu, esitatakse see president Barack Obamale, kes peab otsustama, kas see heaks kiita või vetostada.

President saab dokumendiga volitused osutada Ukrainale sõjalist abi 350 miljoni dollari ulatuses. Abi sisaldab muu hulgas kaitsevarustust, väljaõpet tegutsemiseks ründerelvade vastu, tankitõrjerelvi, relvi ja laskemoona isikkoosseisule, radareid suurtükipatareide avastamiseks, droone jm, vahendas Ukraina uudisteagentuur Unian.

Sõjalise abi osutamise protsess peaks algama 2015. aastast ja kohustused täidetud olema 2017. aasta lõpuks.

Eelnõu nõuab presidendilt ka täiendavate sanktsioonide kehtestamist Vene kaitsetööstusettevõtete suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles