USA värbas Kuuba räppareid selle riigi režiimi õõnestamise eesmärgil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba muusik Silvio Rodriguez
Kuuba muusik Silvio Rodriguez Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri AP andmetel kukkus läbi USA luureplaan, milles rahastati Kuuba noori muusikuid, eelkõige räppareid ja hip-hopiga tegelejaid selle riigi kommunistliku režiimi õõnestamise eesmärgil.

USA võimud tunnistasid eile abiorganisatsiooni USAID varjus läbi viidud operatsiooni, mis lõppes 2012. aastal krahhiga.

Samas nad eitasid, et tegemist oli mingi ülisalajase projektiga.

USAID eesmärgiks oli palgata Kuuba noori muusikuid kultuurivahetuse nime kandunud projektidesse, mille tegelikuks eesmärgiks oli suurendada kuubalaste seas valitsusvastasust.

Projektis seisis, et neid muusikuid saadetakse Euroopasse kontserte andma ning videoid tegema. Tegelikult aga koolitati neid Kuuba valitsuse vastasteks aktivistideks.

AP andmed pärinevad USAID- ga seotud isikute käes olnud dokumentidest, mis jõudsid ajakirjanikeni.

«Selle programmi abil taheti tõsta kuubalaste eneseteadvust, toetada demokraatlikku liikumistja arendada inimõigusi. Sellisel viisil tegutsemine ei ole häbiväärne,» selgitas USAID pressiesindaja Matt Herrick.

Herricki sõnul oli selle programmi rahastamise taga USA kongress.

Kuuba muusikafestivali Rotilla üks korraldaja Silvio Rodriguez teatas eile, et Kuuba muusikud olid USA võimude katsejänesed ning nende maine sai kahjustada.

USAIDi tegevust koordineeriv senati alakomitee juht, demokraatist senaator Patrick Leahy nimetas Kuuba muusikute värbamisprogrammi totaalselt tobedaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles