Balti riikide kaitseministrid nõuavad NATO patrull-lendude hoogustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitajad tegemas Leedus tuvastuslende.
NATO hävitajad tegemas Leedus tuvastuslende. Foto: SCANPIX

Venemaa sõjalennukite aktiivsus Balti riikide õhuruumi lähistel on olnud pretsedenditu, mistõttu peaks NATO suurendama patrull-lende Balti riikide õhuruumis, ütlesid Läti, Leedu ja Eesti kaitseminister Cēsises peetud kohtumise järel ajakirjanikele.

Läti kaitseministri Raimonds Vējonise sõnul lendasid Vene strateegilised pommitajad eelmisel nädalal Läänemere kohal. «See on Venemaa poolt uus samm, mis tekitab asjatuid rahvusvahelisi pingeid ja julgeolekumuresid,» sõnas ta, lisades, et Balti õhuturbemissioon on praegu olulisem kui kunagi varem.

Vējonis lausus, et Läti, Leedu ja Eesti nõuavad NATO patrull-lendude hoogustamist Balti riikides ja kolm riiki suurendavad vastavalt Balti õhuturbemissiooni rahastamist. Tema sõnul tõuseb Balti õhuturbemissiooni rahastamine kolme miljoni euroni aastas.

Leedu kaitseminister Juozas Olekas ütles, et Balti riigid on praegu aastatagusega võrreldes erinevas olukorras. Tema sõnul on Leedu relvajõudude valmidust tõstetud, kuna see on adekvaatne reaktsioon praegusele olukorrale.

Eesti kaitseminister Sven Mikser mainis Vene sõjaväe pretsedenditut aktiivsust Eesti õhuruumi lähistel. Tema sõnul on Vene sõjaväe tegevus provokatiivne ja NATO peaks hoogustama patrull-lende.

Kohtumisel osales ka Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak.

Balti riikide ja Poola kaitseministrid kohtusid Cēsises 11.-12. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles