Sikorski: Poola on ainus CIA salavanglate üle juurdlust alustanud riik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola seimi spiiker Radoslaw Sikorski.
Poola seimi spiiker Radoslaw Sikorski. Foto: SCANPIX

Poola on ainus riik, mis on alustanud juurdlust USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglate olemasolu kohta enda territooriumil, sõnas seimispiiker Radoslaw Sikorski täna, kommenteerides teisipäeval avalikustatud Ühendriikide senati raportit.

USA senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid teisipäeval viis aastat kestnud uurimise järel raporti CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest, mida agentuur president George W. Bushi administratsiooni ajal kasutas. Avalikuks tehti raporti 480-leheküljeline kokkuvõte.

Pärast aastaid kestnud eitamist möönsid kaks Poola endist liidrit üleeile, et nad olid lubanud CIA-l tegutseda riigi territooriumil, kuid mõlemad rõhutasid, et ei andnud kunagi nõusolekut kinnipeetavate karmiks kohtlemiseks või piinamiseks.

Raportis ei avalikustatud neid riike, kus CIA salavanglad asusid ning neile olid antud kategooriad «roheline», «sinine» ja «must».

Sikorski ütles teleintervjuus telekanalile TVN24, et Poola on ainus riik, mis on salavanglate olemasolu kohta juurdlust alustanud. «Sellised tegevused leidsid aset ka teistes riikides. Antud küsimuses oleme käitunud paremini kui paavst,» ütles ta.

Sikorski sõnul tegutsesid Poola võimud USA-ga ulatuslikult koostööd tehes Poola huvides. «Võib-olla ei saadud selle olemusest täpselt aru, võib-olla nad käitusid liigse entusiasmiga, kuid nad käitusid Poola huvides. Võib-olla eksisime, kui usaldasime oma liitlasi nii palju. See poleks esimene kord meie ajaloos,» sõnas seimispiiker.

«Nüüd mõtlevad valitsusjuhid üle terve maailma korralikult järgi, enne kui USAle säärast abi hakkavad pakkuma, kuna säärane koostöö on napilt seaduse piirides või suisa neist väljas,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles