«Keskpäevatund»: miks president muretseb?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Mihkel Maripuu

Kuku raadio saates «Keskpäevatund» räägiti Tallinnas Kadriorus Eesti riikliku iseseisvuse taastamise vastuvõtul peetud president Toomas Hendrik Ilvese kõnest.

«Eriti murelikuks teeb mind nende rünnakute keskne sõnum, et kultuuriinimesed ei tohi oma arvamust avaldada. See hirmutab, sest paljud ongi juba õppinud, et targem on vait olla,» sõnas Ilves. «Siit ka minu sõnum teile: ärge jumala pärast jääge oma liistude juurde!»

Ainar Ruussaar märkis, et president tundus olevat mures, et paljud inimesed ei ütle omi mõtteid välja ja on justkui hirm midagi kaotada.

Argo Ideon lisas, et ei oska öelda, mis presidenti selliseks sõnavõtuks ajendas, võimalik, et hiljutine juhtum kultuuripealinna ja Jaanus Rohumaa vahel.

Ruussaar märkis, et presidendi kõne võis olla ka Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Seperi julgustamine, et ka tulevikus «Ühtse Eesti» stiilis projekte tehtaks.

Hannes Astok leidis, et presidendi mure oli asjakohane, sest ka tema on märganud, et kultuuriinimesed ei kipu sõna võtma ja kriitilised olema.

Astoki arvates on võetud positsioon, et kunstnikud tegelevad kunstiga ja poliitikutega on tähtis hästi läbi saada, et kultuurkapitalist oma taotlustele raha saada.

Samas kinnitas Astok, et suhted poliitikutega ja raha saamine kultuurkapitalist ei ole omavahel seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles