NATO staabiõppusel harjutati Eesti kaitsmist

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja NATO lipp
Eesti ja NATO lipp Foto: Toomas Huik

Täna lõppes NATO reageerimisjõududega seotud staabiõppus Trident Lance, mille käigus liitlasriikide kaitseväelased ja tsiviileksperdid harjutasid Eesti kaitsmist.

30. novembril alanud ja täna lõppenud staabiõppusel Trident Lance harjutasid NATO liikmesriikide kaitseväelased ja tsiviileksperdid NATO territoriaalse terviklikkuse tagamist ning agressori tõrjumist alliansi territooriumilt artikkel viie rakendumisel. Samuti oli õppus maaväekomponendi sertifitseerimisõppus kõrge intensiivsusega konflikti puhul.

Trident Lance õppus leidis aset mitmes NATO liikmesriigis, seal hulgas Norras, Saksamaal, Kreekas ja Türgis. Õppusel oli ligi 4000 osalejat, Eestist osales õppusel kakskümmend tegevväelast kaitseväest, Kaitseliidust ja Balti kaitsekolledžist, lisaks tsiviileksperdid.

Õppuse stsenaariumi järgi tungib Eestile kallale vaenulik riik. Eesti kuulutab välja sõjaseisukorra ning Põhja Atlandi nõukogu otsustab rakendada artikkel viie kollektiivkaitset, saates Eestisse kogu NATO reageerimisjõu.

Taoline stsenaarium võeti kasutusele 2012. aastal, kui seda kasutati Eestis läbiviidud NATO staabiõppusel Steadfast Juncture.

Kokku on seda Eesti kaitsmise harjutamisega seotud stsenaariumit kasutatud tänaseks kümnekonnal õppusel, milles on Eesti poolt osalenud kaitseväelaste kõrval ka tsiviileksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles