Orbán: ajakirjanikud ja poliitikud peaksid narkotesti tegema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Foto: SCANPIX

Ungari peaministri Viktor Orbáni arvates peaksid ajakirjanikud ja poliitikud kohustuslikus korras narkotesti tegema.

Orbáni plaan pälvis ägeda hukkamõistu, kriitikute sõnul on see rünnak kodanikuõiguste vastu ning küüniline katse võidelda populaarsuse langusega.

Võimupartei Fidesz üks liikmetest tegi hiljuti ettepaneku, et kõik 12-18 aastased noored peaksid kord aastas tegema kohustuslikus korras läbi narkotesti, kuid sellest plaanist ilmselt loobuti.

Intervjuus riigiraadiole aga ütles Orbán, et uimastite tarbimine ja «narkomaffia» on üha kasvav oht ning valitsus võitleb sellega kuni oma ametiaja lõpuni 2018. aastal.

«Poliitikud, ajakirjanikud ja need, kes täidavad riigiametite kohti tuleb lisada [narkotestide tegemisse], kuna on selge, et neid, kes uimasteid kasutavad, ei saa usaldada võitluses uimastite vastu,» seletas Orbán.

«Me peame selle võitluse välja kuulutama ning narkomaffia tuleb Ungarist välja pigistada kõige karmimate karistustega ja võimude kõige täpsemate protseduuridega,» ütles peaminister.

Ajakirjanikud ja kodanikuõiguste eest võitlejad olid Orbáni ideest raevus.

«Kui see saab seaduseks, siis ma ütleksin, et see loob Ungari elus väga kurva olukorra, tuues tagasi kollektiivse süü kontseptsiooi, halva mälestuse,» ütles Ungari Ajakirjanike Liidu esimees Karoly Toth.

«Peaministri ettepanek näitab nagu meediatöötajad oleksid mingid rikutud inimesed,» ütles Sõltumatute Ajakirjanike Liidu president Zsuzsanna Gyongyosi.

Tema sõnul oleks ta aga nõus opositsiooni ideega, et kõik parlamendisaadikud peaksid enne istungisaali sisenemist puhuma alkomeetrisse.

Hiljuti peaministri vastaseid meeleavaldusi organiseerinud Balazs Gulyas ütles, et narkotestid häbimärgistavad ajakirjanikud kui narkomaanid ning see on järjekordne katse piirata ajakirjandusvabadust.

«On üsna hirmutav, et valitsus on võtnud sihikule ajakirjanikud,» ütles Gulyas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles