Ekspert: Oslo nuhkimisskandaalis viitab peaaegu kõik teise riigi luureteenistusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealtkuulamisseadmeid leiti Oslos ka Norra parlamendihoone lähistelt.
Pealtkuulamisseadmeid leiti Oslos ka Norra parlamendihoone lähistelt. Foto: SCANPIX

Julgeolekuekspert Joakim von Braun rääkis Rootsi ajalehele Aftonbladet, et Oslos ilmsiks tulnud mobiilivõrgu laiaulatusliku pealtkuulamise taga võib olla välismaine tegija.

«Peaaegu kõik viitab võrra võimu luureteenistusele,» tõdes ta.  

Von Brauni sõnul võib juhtunu taga lisaks mõne teise riigi luureteenistusele olla ka näiteks terroristid, ajakirjanikud või konkureerivad parteid.  

Norra Aftenposteni andmetel leiti valitsushoonete kvartali, parlamendihoone ja peaministri büroo lähistelt seadmeid, mille abil on jälgitud riigi tippjuhtide tegevust. Hinnanguliselt maksis pealtkuulamistehnika 55 000 kuni 220 000 eurot,.

Nuhkimisseadmed on lisaks kõnede pealtkuulamisele võimaldanud teha kindlaks mobiiltelefoni omaniku asukoha. Taolise tehnika müümine on eraisikutele keelatud ja nii on kerkinud üles kahtlused, et luureseadmete paigaldamisega on seotud mingi väga tugev organisatsioon või koguni riik, kirjutab Aftenposten.

«Üksnes suurte ressurssidega tugevad organisatsioonid saavad kasutada taolisi tehniliselt arenenud seadmeid, mis nüüd ilmsiks tulid,» ütles Norra julgeolekuvaldkonna ekspert Jahn-Helge Flesvik Aftenpostenile.

Küberjulgeoleku ekspert Jarno Limnéll usub samuti, et Oslo pealtkuulamisskandaaliga seotud mingi riik, kuna vaid riigil oleks piisavalt raha ja piisavalt põhjuseid. Soomlasest asjatundja välistas võimaliku nuhkijana kuritegeliku jõugu, vahendas mtv.fi.

Soome sideameti küberjulgeolekukeskuse asjatundja Antti Kurittu rääkis, et Oslost leitud seadmeid kasutavad eri riikide politseinikud kriminaalasjade lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles