USA: kliimakõneluste ebaõnnestumine ohustab ülemaailmset kokkulepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA esindaja kliimakõnelustel Todd Stern
USA esindaja kliimakõnelustel Todd Stern Foto: SCANPIX

Peruu pealinnas Limas toimuvate kliimakõneluste ebaõnnestumine võib hukule määrata ülemaailmse kokkuleppe ja kliimakõneluste usaldusväärsuse, ütles USA esindaja kõnelustel Todd Stern laupäeval.

«Otsuse tegemise ebaõnnestumist nähtakse tohutu läbikukkumisena ja Pariisi lepped saavad tõsise hoobi,» ütles Stern pikendatud läbirääkimiste 13 päeval.

«Kõik siiani ja tulevikus saavutatu on ohustatud,» hoiatas esindaja.

«Kaalul on järgmisel aastal Pariisis toimuv [Osapoolte Konverents] COP ning minu hinnangul on kaalul ka [ÜRO Kliimamuutuste Raamkonventsiooni] UNFCCC kui rahvusvahelisel tasandil kliimamuutuse küsimustega tegeleva organisatsiooni [tulevik],» sõnas Stern.

Lima kõnelustel loodetakse jõuda kokkuleppele, kuidas maailma riigid peaksid järgmise aasta jooksul esitama oma plaanid kliimamuutuste piiramiseks. UNFCCC 196 liikmesmaad peavad välja töötama ka alusteksti, mille üle järgmisel aastal läbi rääkima hakata.

Kokkulepe kasvuhoonegaaside emissiooni piiramiseks, mis loodetakse allkirjastada 2015. aasta detsembris Pariisi kliimakonverentsil, jõustuks 2020. aastal.

Kõneluste üheks eesmärgiks on kokku leppida abinõudes, millega oleks võimalik takistada maakera keskmise temperatuuri kerkimist üle kahe kraadi tööstusrevolutsiooni eelse ajaga võrreldes. Seni ei ole Hiina väljapakutud meetmetega nõustunud.

Ägedad vaidlused jätkuvad selle üle, milline peaks olema iga riigi panus.

Arengumaade sõnul peab Lääs võtma enda kanda suurema koorma, sest tema on teel rikkusele keskkonda rohkem saastanud. Rikkad riigid aga näitavad näpuga selliste kiiresti arenevatele riikidele nagu Hiina ja India, mis tarbivad majanduskasvu turgutades tohututes kogustes sütt.

Reedel lõppema pidanud ÜRO kliimakõnelustel Peruu pealinnas Limas võeti lisapäev, et saada jagu lahkhelidest rikaste riikide ja arengumaade vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles