Saksa politsei: paremäärmuslus liigub tõusuteel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PEDIGA poolehoidjate demonstratsioon Dresdenis 8. detsembril.
PEDIGA poolehoidjate demonstratsioon Dresdenis 8. detsembril. Foto: SCANPIX

Saksamaal on märkimisväärselt kasvanud parempoolne ekstremism ja rünnakud välismaalaste vastu, kirjutas ajaleht Welt am Sonntag viitega kriminaalpolitsei ülemale.

«Me näeme ksenofoobiliste õigusrikkumiste märkimisväärset üleriigilist kasvu,» ütles Holger Münch sel nädalal siseministrite konverentsil.

Saksamaa sisejulgeolekuteenistuse hinnangul on riigis ligi 22 000 paremäärmuslast, neist rohkem kui neljandik uusnatsid. Umbes 10 000 äärmuslast peetakse potentsiaalselt vägivaldseks.

Saksamaa idaosas Saksimaal on välismaalaste-vastaste kuritegude arv sel aastal jõudnud 179-ni, mis on rohkem kui 10 aasta kõrgeim näitaja. Eelmisel aastal sooritati seal 152 välismaalaste-vastast kuritegu, kirjutas Welt am Sonntag.

Liidumaa pealinn Dresden on kiiresti kasvava liikumise Patriootlikud Eurooplased Lääne Islamiseerumise Vastu (PEDIGA) sünnikoht. Eelmisel esmaspäeval võttis nende meeleavaldusest osa üle 10 000 inimese.

Nädalaväljaanne Der Spiegel kirjutas, et kolmel PEDIGA juhil on kriminaalne taust ning rühmitusel on uusnatside ja paremäärmuslike jalgpallifännide liikumiste toetus.

Kantsler Angela Merkeli kõneisik mõistis reedel PEDIGA ja mitmes Saksa linnas tegutsevad rühmituse rakukesed hukka, öeldes, et Saksamaal ei ole kohta islami- ega juudivaenulikkusele, võõrvihale ega rassismile.

Eurovastane partei Alternatiiv Saksamaa Jaoks (AfD), mis on juba esindatud kolme idapoolse liidumaa parlamendis ja Euroopa parlamendis, on avaldanud PEDIGA meeleavaldajatele toetust.

Bernd Lucke AfD-st ütles ajalehele Berliner Zeitung am Sonntag: «On islamistlik ideoloogia, mis ülistab vägivalda, naiste diskrimineerimist ja seab kahtluse alla meie õigussüsteemi. Kui kodanikud selle vastu mässavad, siis on see õige ja kohane.»

Spiegeli küsitlusest selgus, et suur osa sakslastest on nõus vähemalt teatud PEDIGA ja AfD vaadetega.

Ligi kaks kolmandikku sakslastest on arvamusel, et Merkeli valitsus ei pööra piisavalt tähelepanu muredele, mis on seotud immigratsiooni ja asüülitaotlejatega, ning 34 protsenti arvab, et Saksamaal on toimumas islamiseerumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles