Medvedev: Ukrainal pole väljavaadet liitumiseks ELiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Dmitri Medvedev
Vene peaminister Dmitri Medvedev Foto: SCANPIX

Vene peaministri Dmitri Medvedevi arvates ei ole tõenäoline, et Ukraina võiks lähitulevikus Euroopa Liidu liikmeks saada.

«Euroopa Liit ei rutta Ukrainat võrdväärse partnerina Euroopa laua äärde kutsuma. Ukrainale ei pakuta isegi seinaäärset tooli ning Kiievit koheldakse sihilikult «vaese Liisana», kelle kohtamised ei lõpe iial abieluga,» kirjutas Medvedev ajalehes Nezavissimaja Gazeta ilmunud arvamusloos.

Medvedev tõi näitena Türgi, kes sõlmis ELiga assotsiatsioonileppe 51 aastat tagasi, kuid pole senimaani bloki liikmeks pääsenud.

«Olukord on muutunud naeruväärseks. Kui Viktor Tšornomõrdinilt küsiti, millal võiks Ukraina saada ELi liikmeks, vastas ta, et see juhtub pärast Türgi vastuvõtmist,» kirjutas Vene peaminister.

Kui Kiievit lükati president Viktor Janukovõtši võimu ajal assotsiatsioonileppe sõlmimise poole ELiga, eirasid ELi kõrged ametnikud Ukraina suurima kaubandus- ja majanduspartneri Moskva ettepanekut arutada probleeme kolmepoolselt ning leidsid, et Venemaa peaks kõrvale astuma ja ootama, meenutas Medvedev.

«Paneb tahtmatult mõtlema, mis oleks saanud siis, kui Euroopa oleks nõustunud ühisaruteluga, mis olnuks täiesti loomulik ja vajalik. Palju tragöödiaid oleks olnud võimalik ära hoida. Ukraina idaosas poleks puhkenud kodusõda. Lisaks poleks Venemaale voolanud sadu tuhandeid pagulasi,» ütles peaminister.

Aja jooksul muutuvad lääne abilubadused Ukrainale tagasihoidlikumaks, prognoosis Medvedev.

«Ameerika garantiisid ühe miljardi dollari ulatuses - pange tähele, need on garantiid, mitte raha -  esitleti kui uut Marshalli plaani. Ent kui Ukraina vajas 1,45 miljardit eurot ettemakseteks Vene gaasi eest, kas siis laenuna või mingil muul kujul, nõustusid eurooplased, et abi on vaja, kuid teatasid, et pole valmis raha andma,» lisas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles