ÜRO süüdistab Ukraina vägesid ja separatiste piinamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukrainasse Horlivkasse sissesõidu juurde on rajatud separatistide kontrollpunkt.
Ida-Ukrainasse Horlivkasse sissesõidu juurde on rajatud separatistide kontrollpunkt. Foto: SCANPIX

ÜRO esmaspäeval avaldatud raport süüdistab nii Ukraina valitsusvägesid kui ka venemeelseid separatiste piinamistes ning tsiviilpiirkondade valimatus tulistamises.

ÜRO hinnangul on kaheksa kuud väldanud Ida-Ukraina konfliktis hukkunud vähemalt 4634 ja vigastada saanud 10 234 inimest, kuigi raporti kohaselt on ohvrite tegelik arv tõenäoliselt märgatavalt suurem.

Regiooni 5,2 miljoni elaniku olukord on veelgi halvenenud seoses talve saabumise ning kohaliku taristu täieliku kokkuvarisemisega, mistõttu elamud on jäänud ilma kütte ja veeta.

«Elanikkonna olukord on muutunud äärmiselt raskeks, eriti kohutavas seisukorras on eakad, lapsed ja hoolekandeasutustes viibivad inimesed,» märkis ÜRO inimõiguste büroo raportis.

ÜRO uuring süüdistab humanitaarkriisis nii Kiievi läänemeelset valitsust kui ka Ida-Ukraina venemeelseid mässulisi.

«Valitsuse püüdlustega kaitsta Ukraina territoriaalset terviklikkust ning taastada konfliktipiirkonnas kord on kaasnenud meelevaldsed vahistamised, piinamised ning separatismis ja terrorismis kahtlustatavate isikute kadumine,» märgib raport. «Enamiku sääraste inimõiguste rikkumiste taga näivad olevat Ukraina julgeolekuteenistuse SBU teatud vabatahtlikud pataljonid.»

ÜRO hinnangul on separatistid omakorda süüdi kriminaalse riigi loomises Luganski ja Donetski tööstuspiirkondades, mida nad kontrollivad võõrvõitlejate abil.

«Seadusliku korra kokkuvarisemisega on kaasnenud üha suurem inimõiguste rikkumine - tapmised, piinamised, röövimised lunaraha saamiseks ja sunnitöö, mille taga on relvarühmituste võitlejad, keda toetab üha kasvav arv võõrvõitlejaid,» märgitakse raportis.

Ukraina president Petro Porošenko on lubanud valitsusvägede väidetavaid rikkumisi uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles