Naabrid spioon Puusepast: ta on vaikne, fantastiline mees

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise kaitsepolitsei ametniku Uno Puusepa kodumaja enne tema Venemaale kolimist.
Endise kaitsepolitsei ametniku Uno Puusepa kodumaja enne tema Venemaale kolimist. Foto: Erik Prozes / Postimees

Naabrid kardavad rääkida endisest kaitsepolitsei töötajast Uno Puusepast, kes teatas, et tegi Vene eriteenistusega koostööd.

Puusepp elas naise ja kahe lapsega kümme aastat Tallinna lähedal Peetri külas. Suve lõpus müüs ta ootamatult maja maha ja kolis Venemaale. «Küla peal käis jutt, et ta on Soomes tööl,» ütleb naabrimees Raimond. «See pani imestama, sest tavaliselt need, kes Soome lähevad, käivad ka kodus.»

Tänav on nii vaikne, et läbi pimeduse kuuleb iga köhatust. Ka Puusepa kohta ütlevad kõik, et ta oli vaikne mees. Ja et tal oli Vene perekond, kes Eestis ei kohanenud. «Nad vist rääkisid isegi naisega vene keeles,» meenutab naabrimees Raimond. «Tõesti, sihuke vaikne mees. Liikus vähe ringi. Võibolla naisega käis poes.»

Akendel põlevad jõuluküünlad, uksi ehivad kuuseokstest pärjad. Tänaval ei vedele tikkugi, muru on kui joonlauaga lõigatud. Paljud sulgevad hirmuga ukse, kui kuulevad Puusepa nime. Koputan järgmisele uksele. «Ei, mul ei ole midagi öelda,» ütleb tädi lillelises kitlis enne, kui jõuan midagi küsida.

«Äkki ütlete, milline mees oli Uno Puusepp?»

«Fantastiline mees! Väga tore!»

«Aga tema perekond?»

«Nemad olid... teistsugused.»

Naise sõnul hoidis pere omaette ja võõrastega ei suhelnud.

Kuigi nad olid ühed esimesed elanikud selles piirkonnas ja teretasid alati viisakalt, teadsid naabrid nende elust vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles