Edward Lucas: endised KGB-lased oleks pidanud varem kapost lahkuma

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: Mihkel Maripuu

Luureteemadest ohtralt kirjutanud Economisti ajakirjanik Edward Lucas leiab, et Eesti kaitsepolitsei oleks pidanud töölepingud endiste KGB-lastega varem lõpetama, Vene meedias viimasel ajal levivate kaitsepolitsei endist töötajat Uno Puuseppa puudutavate väidete tõlgendamisel tuleks Lucase hinnangul olla aga ettevaatlik ning meeles pidada, et tegu on propaganda, mitte ajakirjandusega.

Lucas ütles Skype'i intervjuus «Aktuaalse kaamera» ajakirjanikule Anna Gavronskile, et äsja Vene telekanalis näidatud saate näol on tegu tõenäoliselt Eesti vastu suunatud infooperatsiooniga, sest spionaažimaailmas ei avalikustata oma agente lihtsalt niisama, vahendas ERR Uudised.

«Võib-olla nad teavad, et juba on käimas uurimine selle isiku suhtes ja nad leiavad, et praegu pole midagi enam kaotada, võimalik, et see on ka suunatud venelastele, et kinnistada väidet, et Eesti ja Balti riigid kubisevad Lääne agentidest ja võib-olla on see ka mõeldud selleks, et tekitada eesti rahvas ebakindlust ja näidata, et nende kapo pole nii kindel ja efektiivne kui arvatakse, kuid ma oleksin väga ettevaatlik Vene poole väidete tõe pähe võtmise osas - kõigel sellel on mingi poliitiline tagamõte,» ütles Lucas.

See, et mõned KGB endised töötajad on pikka aega kaitsepolitseis tööl olnud, on Lucase hinnangul väga halb idee.

«Ma tean, et kapo tegi seda vastumeelselt ja väga piiratud ulatuses, peamiselt tehnilisi oskusi puudutavates valdkondades, nad ei kasutanud endisi KGB töötajaid selleks, et värvata agente või juhtida agentuure, see on alati halb idee kasutada endisi vastaspoole inimesi, teabeamet alustas omal ajal puhtalt lehelt, kuid kaitsepolitsei jaoks oli see keerulisem, sest nad vajasid oskusi, mida olid ainult endistel KGB töötajatel, ning nad üritasid seda töölevõtmist teha nii vähe kui võimalik,» rääkis Lucas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles