Valgevene opositsioon otsib presidendikandidaadiks Gandalfi nutikusega inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «The Hobbit: An Unexpected Journey». Fotol Briti näitleja Ian McKellen Gandalfina
Kaader filmist «The Hobbit: An Unexpected Journey». Fotol Briti näitleja Ian McKellen Gandalfina Foto: SCANPIX

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka on oma riiki raudse käega juhtinud 20 aastat, kuid järgmise aasta valimistel  võib ta saada võimsa vastase, umbes sellise nagu on võlur Gandalf.

Valgevene opositsioonipartei Minu kodumaa käivitas kampaania «Gandalf presidendks!», edastab BBC.

Opositsioonipoliitikud teavad samas, et kirjanik J.R.R. Tolkieni teostest «Sõrmuste isand» ja «Kääbik» tuntud võlur ei kvalifitseeru presidendikandidaadiks. Selle tõttu otsivad nad Valgevenest Gandalfi nutikusega isikut, kes kandideeriks.

«Tegemist on üsna mõnusa ametikohaga,» lubasid opositsionäärid. Nad lisasid, et valisid Gandalfi eeskujuks, kuna tegemist on võluriga ning ta on kääbikute sõber.

Valgevene opositsioonigrupeering võttis eeskuju Ukrainst, kus presidendikandidaadiks oli «Täheseõja» filmidest tuntud tegelane Darth Vader, keda kahjuks ei saatnud edu.

Autoritaarses Valgevenes on presidendivalimiste puhul märgatavalt rohkem kaalul kui oli Ukrainas.

Varasemad opositsioonikandidaadid Andrei Sannikau ja Aljaksander Milinkevitš olid silmitsi tagakiusamise, arreteerimise ja vangistamisega.

President Lukašenka on Venemaa liitlane ning sellega on arvestanud ka opositsioon, kelle arvates on kohaliku Gandalfi esmane üleanne «astuda vastu Mordorile, mis asub kuskil Moskva lähedal».  

Wikipedia: Gandalf on tegelane nii «Kääbikus» kui «Sõrmuste isanda» triloogias, kus ta kehastab headuse jõudude põhijuhti. Pärast oma uuestisündi Gandalf Valgena on ta Keskmaa võimsaim võlur.

Filmides kehastab Gandalfit Briti näitleja Ian McKellen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles