Politsei tegi Itaalia ajakirjanikule ettekirjutuse riigist lahkumiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giulietto Chiesa (vasakul).
Giulietto Chiesa (vasakul). Foto: Yurasov Vyacheslav/COVI

Politsei vabastas Itaalia ajakirjaniku ja poliitiku Giulietto Chiesa, kelle suhtes oli varem kehtestatud sissesõidukeeld, Chiesale tehti ettekirjutus riigist lahkumiseks.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja ütles BNSile, et politsei vabastas Chiesa esmaspäeval veidi enne südaööd ning talle tehti ettekirjutus riigist lahkumiseks. Chiesa saabus Eestisse esmaspäeval Amsterdami kaudu, eelmise nädala lõpus kehtestasid Eesti ametivõimud talle sisenemiskeelu. Politseinikud pidasid meediaklubi Impressum üritusel osalema pidanud Chiesa hotellis kinni esmaspäeva õhtul kella 17.30 ajal.

«Mees oli Eestisse saabunud Schengeni sisese lennuga, kus vaba liikumise põhimõtete kohaselt reisijate nimelist kontrolli ei toimu. Mees peeti kinni hotellis ning viidi küsitlemiseks politseijaoskonda. Sinna saabus ka Itaalia suursaadik ning veidi enne südaööd tehti kinnipeetule ettekirjutus riigist lahkumiseks ja ta anti üle Itaalia suursaadikule. Mees lahkub riigist täna,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja.

Impressumi koduleheküljel seisab, et Giulietto Chiesa pidi esmaspäeval klubi korraldatud üritusel arutlema teemal «Kas Euroopal maksab karta Venemaad?».

Kaitsepolitsei on seostanud meediaklubi Impressum Vene välisluureteenistusega SVR.

Giulietto Chiesa on Itaalia ajakirjanik ja poliitik. Ta töötas üle kahekümne aasta Moskvas ajalehtede l'Unità ja La Stampa erikorrespondendina. Kuni aastani 1991 kuulus Chiesa Itaalia Kommunistlikkuse Parteisse. Aastatel 2004-2009 kuulus ta Euroopa Parlamenti. Chiesa oli Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsiooni liige ning hiljem siirdus ta sotsiaaldemokraatide fraktsiooni. 2009. aasta Euroopa Parlamendi valimistel kandideeris ta partei Inimõiguste Eest Ühtses Lätis nimekirjas, kuid ei osutunud valituks.

Chiesa on Impressumi kutsel Eestis käinud ja siin ettekannetega esinenud aastatel 2008 ja 2011.

Aastal 2008 esitles Chiesa Tallinnas raamatut «Zero», milles väidab, et 11. septembri 2001 terrorirünnakutega oli seotud Ameerika Ühendriikide valitsus. Ka tegi Chiesa toona mitmeid avaldusi inimsusevastastes kuritegudes süüdistatud Arnold Meri toetuseks. 2011. aastal esitles Chiesa Tallinnas raamatut "Läti kandidaat", kus ta käsitles ka pronkssõduri teisaldamist.

Chiesa on aktiivselt õigustanud Venemaa tegevust Gruusias ning nõudis Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuse tunnustamist. Tänavu on ta õigustanud Krimmi annekteerimist, avaldanud toetust Venemaa tegevusele Ida-Ukrainas ning süüdistanud Ukraina valitsust tsiviilelanike tapmises Donbassis.

Chiesa on Kremli-meelsete ühenduste katusorganisatsiooni Mir Bez Natsizma ning Venemaa ultrakonservatiivse ühenduse Irboska Klubi liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles