Leedu parlament toetab presidendi propagandavastaseid seadusemuudatusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite on infosõda saanud ka õige isiklikult tunda - möödunud nädalal jõudsid Brüsselisse teda KGBga seostavad raamatud.
Leedu president Dalia Grybauskaite on infosõda saanud ka õige isiklikult tunda - möödunud nädalal jõudsid Brüsselisse teda KGBga seostavad raamatud. Foto: SCANPIX

Leedu parlament andis teisipäeval oma esialgse toetuse president Dalia Grybauskaitė välja pakutud propagandavastase võitluse seadusemuudatustele.

Grybauskaitė tegi reedel parlamendis ettepaneku karistada trahvidega kuni kolm protsenti aastakäibest ettevõtteid, kes edastavad saateid, mis sisaldavad sõjapropagandat või kutsuvad üles põhiseadusliku korra muutmisele.

Grybauskaitė sõnul on kavandatavad muudatused vajalikud, sest"Leedu elab praegu infosõja keskkonnas.

Ettepanekute poolt hääletas 58 seadusandjat, seitse oli vastu ning 17 ei hääletanud. Leedu Poolakate Valimisaktsioon (EAPL) hääletas üksmeelselt muudatuste vastu.

Muudatused on tinginud praegune geopoliitiline olukord, kus hetkel toimiv üldsusele informatsiooni edastamise kord võib osutuda kahjulikuks riiklikele huvidele, sõnas presidendi nõunik Rasa Svetikaite.

«Informatsioonivabadus on väga tähtis. See on põhiseadusega garanteeritud meile kõigile. Kuid on samuti on tähtis tagada, et infovabaduse egiidi all sooritatud rünnakud sama oluliste väärtuste vastu ei tolereeritaks. Seega ei ole infovabadus vastavuses kuritegeliku käitumise, riikliku, rassilise ning sotsiaalse vihaga, valeinformatsiooniga, kuulujuttudega ning sõjapropagandaga. Infovabadust ei saa laiendada valeinformatsioonile ning propagandale,» sõnas presidendi nõunik.

Ettepanekuid hakkavad arutama erinevad seimikomisjonid ning järgmisel kevadel lähevad need taas parlamendiistungil lugemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles