Vene mereväelased lahkuvad Prantsusmaalt enne aastavahetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral-tüüpi Vladivostok Prantsusmaal Saint-Nazaire'i sadamas.
Mistral-tüüpi Vladivostok Prantsusmaal Saint-Nazaire'i sadamas. Foto: SCANPIX

Venemaa mereväelased, keda valmistati ette tööks Mistral-tüüpi kopterikandjal, lahkuvad Prantsusmaalt veel enne aastavahetust, teatas uudisteagentuur TASS viitega ajalehele Ouest-France.

«Nelisada vene meremeest lahkub Saint-Nazaire’ist 25. detsembril õppelaeva Smolnõi pardal, millega nad saabusid Prantsusmaale 30. juunil. Uut aastat võtavad nad vastu Venemaal,» täpsustas ajaleht.

Väljaanne meenutab, et esimese Mistral-klassi helikopterikandja üleandmise Venemaale peatas president François Hollande. Riigipea selgitas, et laevade üleandmine sõltub olukorrast Ukrainas. Novembri lõpus tõdes ta, et situatsioon Ukrainas seda ei võimalda.

Internetiportaal Gazeta.ru andmetel valvavad kõnealust laeva Venemaa merejalaväelased, kes saabusid Prantsusmaale juba septembris ja ootavad nüüd küsimuse lahendamist. Merejalaväelaste ülesandeks on kaitsta alust ka üleandmise käigus.

Vene mereväe kaitsevõimekus ei saa kahjustada, kui Prantsusmaa keeldub kopterikandjate Mistral üleandmisest, ütles neljapäeval Vene riigiduuma kaitsekomisjoni esimees Vladimir Komojedov. Küll aga mõjutab keeldumine püsivalt Prantsusmaa mainet, lisas ta.

Ajalehe Le Parisieni andmetel peab Prantsusmaa Venemaale tagastama 1,2 miljardi euro suuruse lepingu sissemakse. Diplomaatide hinnangul võib Venemaa nõuda lepingu alusel ühe laeva üleandmisega iga viivitatud päeva kohta 800 miljonit eurot.

Riigid sõlmisid lepingu kahe helikopterikandja müügiks Moskvale 2011. aastal.

Lepingu kohaselt pidanuks Prantsusmaa esimese Mistral-tüüpi dessantlaeva Venemaale üle andma novembri lõpuks, kuid see on lükatud edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles