Advokaat ei kohtu Kohvriga teenuslepingu puudumise tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohvrit kaitsev advokaat Jevgeni Aksjonov
Eston Kohvrit kaitsev advokaat Jevgeni Aksjonov Foto: Jaanus Piirsalu

Kaitsepolitsei töötajale Eston Kohvrile Vene riigi poolt määratud advokaadi Jevgeni Aksjonovi kohtumised tema kaitsealusega toimuvad praegu minimaalses mahus, sest kaitsja ja Eesti poole vahel pole sõlmitud advokaaditeenuste osutamise lepingut, ütles Aksjonov teisipäeval BNSile.

Ta selgitas, et advokaadi tasuliste teenuste lepe näeb ette laiemaid võimalusi kui riigi poolt määratud advokaadi tasuta teenused. «Tasulise advokaadiga sõlmitud lepingus on näiteks kindlaks määratud, mitu korda nädalas peab ta oma kaitsealusega kohtuma, milliseid täiendavaid dokumente ette valmistama. Ma võiksin Kohvriga sagedamini kohtuda ja täiendavalt dokumente koostada, kuid ilma sellise lepinguta ei ole mul selleks lihtsalt volitusi,» ütles ta.

Aksjonovi sõnul tuleb ta määratud advokaadina ainult siis, kui uurija teda välja kutsub. «Pealegi ei käi praegu mingeid uurimistoiminguid ning minu osalus toimub minimaalrežiimil,» lisas ta.

Selle eeluurimisvangla, kus praegu Kohver asub, külastamine omal algatusel on advokaadi jaoks seotud hulga formaalsustega: tuleb kirjutada taotlus, oodata järjekorras, milleks kulub terve tööpäev, selgitas Aksjonov.

Advokaat teatas, et jääb Kohvri kaitsjaks seni, kuni tollel tekib tasuline advokaat nagu need kaks varem Eesti saatkonna poolt pakutud advokaati – Nikolai Polozov ja Mark Feigin –, kelle teenustest Kohver oli kohe protsessi alguses loobunud.

Aksjonov ütles, et kõik, mida ta pidi riigi määratud advokaadina tegema, on ta Kohvri huvides teinud: koostanud ja esitanud uurijale oma kaitsealuse kaebused ja järelepärimised, mis puudutasid Eesti arsti külastust, kohtumisi sugulastega, telefonikõnesid kodumaale.

«Venemaa Föderatsiooni kriminaalkoodeksi järgi on kõigi nende küsimuste lahendamine lõpuks uurija pädevuses. Seni ei ole mu järelepärimistele vastust tulnud, need on menetluses. Ning see, millal neid läbi vaadatakse, ei sõltu minust,» ütles Aksjonov.

Samas kinnitas advokaat, et Kohvri juhtumi uurimisega ei venitata; tema juurest leitud relva ja eritehnika ekspertiisid on juba tehtud ning nende tulemused saavad teatavaks juba jaanuaris. «Varem vaevalt, sest tulemas on aastavahetus ja praegu on Venemaal kõik juba ametis aastakokkuvõtete tegemisega,» lausus Aksjonov.

Ta avaldas kahetsust selle üle, et Eesti välisministeeriumis pole seni kuulda võetud tema soovitusi Kohvri saatuse võimaliku leevendamise osas. «Taotletakse kokkusaamisi sugulastega, kuid mismoodi see juhtumile kaasa aitab? Samas sisalduvad Vene kriminaalkoodeksis sätted pehmendavatest asjaoludest ning Eesti pool võiks esitada näiteks dokumendid selle kohta, et Kohvri pere on täielikult tema ülalpidamisel. Kuid mulle on praeguseks esitatud ainult abielutunnistus ja laste sünnitunnistused,» ütles Aksjonov. «Sellist paberit tuleks esitada praegu, kui käib eeluurimine, sest hiljem kinnitab uurija kokkuvõtet prokurör, kes võib selle võtta arvesse asja lõppemisel ja otsuse määramisel.»

Aksjonovi hinnangul võiks Kohvri asjas pehmendavaks asjaoluks lugeda ka seda, et ta «ei tekitanud Venemaale reaalset kahju».

Advokaat teatas, et enne aasta lõppu toimub tal kindlasti Kohvriga kohtumine, kuna kohus peab tegema otsuse tema vahi all pidamise aja pikendamise kohta enne järgmise aasta 5. jaanuari. «Kohver tuuakse kohtusse vähemalt tund enne istungit, ma saan temaga rääkida. Järgmisel nädalal peaks tal toimuma ka järjekordne kokkusaamine Eesti konsuliga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles