Põhja-Koreas lõppes Kim Jong-Ili leinaperiood

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Koreas lõppes kolmapäeval kolm aastat kestnud endise liidri Kim Jong-Ili ametlik leinamisaeg.

Analüütikute sõnul võib see tähendada seda, et nüüdsest hakkab praegune liider Kim-Jong Un aktiivsemalt Põhja-Korea poliitilist maastikku oma näo järgi kujundama.

Alates oma isa surmast on Kim Jong-Un näidanud üles ambitsioone riigi majanduse edendamiseks ning selle elanike elustandardi tõstmiseks, kuid samal ajal on jäänud ta kindlaks Pyongyangi kulukale doktriinile tugevdada sõjaväge ning selle tuumarelvavõimekust.

Kim Jong-Ili hiiglasliku skulptuuri ette pealinnas Pyongyangis oli tulnud leinama kümneid tuhandeid inimesi. Põhja-Korea ajalehed olid täis eksliidrit ülistavaid artikleid ning pilte. Ühe väljaande esikaanel troonis pealkiri «Kim elab igavesti nagu Päike».

Kim Jong-Il valitses Põhja-Koread 17 aastat kuni oma surmani 2011. aastal.

Järgmisel nädalal kohtub ÜRO Julgeolekunõukogu, kus väidetavalt hakatakse arutama Põhja inimõigusrikkumisi. Samuti on sel aastal tehtud üha rohkem üleskutseid Pyongyangi vastu süüdistuste esitamiseks Rahvusvahelises Kriminaalkohtus.

Veebruaris avaldatud ÜRO raport annab üksikasjaliku ülevaate «hävitustööst, mõrvamisest, orjastamisest, piinamisest, vangistamisest, vägistamisest, pealesunnitud abortidest ja muust seksuaalsest vägivallast» Põhja-Koreas, teatas ÜRO inspektor Michael Kirby.

Lisaks kirjutatakse raportis Põhja-Korea vangilaagritest, kus hoitakse arvatavasti 80 000 - 120 000 inimest, riigi mahitusel toimuvast põhjakorealaste, jaapani laste ja teiste rahvuste esindajate röövimisest ning eluaegsest ajupesust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles