Kuuba vabastas 5 aastat vangis hoitud ameeriklase

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aasta foto Kuubas kinni peetud ameeriklasest Alan Grossist.
2012. aasta foto Kuubas kinni peetud ameeriklasest Alan Grossist. Foto: SCANPIX

Kuuba võimud vabastasid USA palvel 2009. aastal riigivastase tegevuse eest vangi mõistetud ameeriklase Alan Grossi, ütles täna Ühendriikide ametnik.

Kuuba võimud vabastasid USA palvel 2009. aastal riigivastase tegevuse eest vangi mõistetud ameeriklase Alan Grossi, ütles Ühendriikide ametnik kolmapäeval.

«Alan Gross (69) lahkus täna hommikul USA valitsuse lennukil Kuubalt ja võttis suuna Ühendriikidele,»ütles ametnik. «Kuuba valitsus vabastas härra Grossi Ühendriikide palvel humanitaarkaalutlustel.»

Kuuba võimud vahistasid mehe 2009. aasta detsembris ja mõistsid ta 2011. aastal saareriigi territoriaalse terviklikkuse ja iseseisvuse vastase tegevuse eest 15 aastaks vangi.

Gross vahetati kolme kuubalase vastu, keda peeti spioonidena USA vanglates, ütles Ühendriikide administratsiooni ametnik.

See oli luureväärtuste vahetus, ütles ametnik ja tunnistas, et väärtusteks olid spionaažis süüdistatuna USA-s vangi mõistetud kuubalased.

Havanna püüdis saavutada kuubalaste vabastamist, kuid Washington oli nõude seni tagasi lükanud, kuni Obama seadis Grossi vabastamise suhete paranemise tingimuseks.

Washington ei ole tunnistanud Grossile esitatud spionaažisüüdistusi ja on öelnud, et mees tarnis USA rahvusvahelise arengu agentuuri (USAID) töötajana Kuuba juudi kogukonnale satelliiditelefone ja muud varustust.

Grossi vangimõistmises on nähtud tõsist takistust Washingtoni ja ja Havanna suhete parandamisele.

USA president Barack Obama ja Kuuba riigipea Raul Castro esinevad Eesti aja järgi kell 19.00 avaldusega kahe riigi suhetest, teatasid külmas sõjast saadik vaenujalal olnud riikide valitsused.

USA kehtestas 1960. aastal Kuubale kaubandusembargo ning riikidel ei ole 1961. aastast alates ka ametlikke diplomaatilisi suhteid. Viimastel kuudel on kontaktid sagenenud eeskätt seoses vajadusega võidelda Lääne-Aafrikas puhkenud ebolaepideemiaga.

Obama on ametiaja jooksul leevendanud Kuubale reisimise piiranguid, kuid säilitanud senise range suhtumise saareriiki.

Gross lasti vabaks kaks nädalat pärast tema naise meeleheitlikku palvet. Naine süüdistas kahte riiki Grossi kasutamises diplomaatilise etturina.

«Minu abikaasa on maksnud kohutavat hinda selle riigi ja kogukonna teenimise eest,» ütles Judy Gross mehe vangistamise viienda aastapäeva avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles