ELi kohus otsustas Hamasi terroriorganisatsioonide nimekirjast eemaldada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamasi juht Ismail Haniya(keskel) liikumise 27. aastapäeval.
Hamasi juht Ismail Haniya(keskel) liikumise 27. aastapäeval. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu kohus andis täna korralduse Hamasi kustutamiseks ELi koostatud terroriorganisatsioonide mustast nimekirjast.

Kohus leidis, et nimekirja kandmise aluseks oli meediast ja internetist saadud info põhjal tehtud järeldused, mitte Hamasi konkreetsed teod, mida oleksid uurinud ja kinnitanud kompetentsed võimud.

Luxembourgis baseeruv kohus ütles, et Hamasi varad jäävad külmutatuks kolmeks kuuks juhuks, kui EL peaks otsustama kohtuotsuse vaidlustada.

Hamasi poliitilise tiiva aseliider Moussa Abu Marzouk kommenteeris, et täna tehtud otsus oli ajaloolise vea parandamine. «Hamas on vastupanuliikumine ja sel on rahvusvahelisest seadusest tulenevalt täielik õigus seista vastu okupatsioonile,» kommenteeris ta uudisteagentuurile Reuters. 

Samuti peetakse täna Šveitsis rahvusvahelist konverentsi, mille delegaadid arutavad muuhulgas Iisraeli sõjakuritegusid. Konverentsil osalevad Genfi konventsioonidele alla kirjutanud 196 riigist 126 eesmärgiga arutada tsiviilisikute kaitsmist.

Šveitsi eriesindaja Genfi konventsioonide küsimuses Paul Fivat ütles, et konverentsi eesmärk on mitte süüdistada, kuna see pole tribunal, vaid olla osapooltele kohaks, kus uuesti kinnitada, mis on rahvusvaheline õigus.

Hamas loodi Egiptuse Moslemivennaskonna eeskujul 1987. aastal pärast esimese Palestiina ülestõusu ehk intifada algust.

Selle põhikiri näeb ette Iisraeli riigi hävitamist ning islamistliku Palestiina rajamist selle asemele vastavalt 1948. aastale eelnevatele Briti mandaadi aegsetele piiridele.

2006. aastast saadik räägitakse aga poliitilisemast ja rahunenud Hamasist, mis ei ole enam ka nii vägivaldne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles