USA ja Kuuba taastavad diplomaatilised suhted

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba president Raúl Castro täna rahvale rõõmusõnumit edastamas.
Kuuba president Raúl Castro täna rahvale rõõmusõnumit edastamas. Foto: SCANPIX

Kuuba president Raúl Castro kinnitas täna, et Havanna taastab külma sõja aegse vaenlase Ühendriikidega diplomaatilised suhted.

«Oleme jõudnud kokkuleppele taastada pärast enam kui poolt sajandit diplomaatilised suhted,» ütles Castro telepöördumises rahvale.

Kuuba riigipea lisas, et USA kaubandusembargo küsimus, mida ta nimetas «blokaadiks», on endiselt lahenduseta.

USA teatas varem Kuubal viis aastat vangistuses veetnud ameeriklase Alan Grossi ja ühe kuubalasest USA luurevara vabastamisest kolme USAs spionaažis süüdimõistetud kuubalase vastu.

Kuuba president tänas Ühendriikide ametivenda Barack Obamat sula nimel astutud sammude eest.

«President Obama otsus väärib meie rahva lugupidamist ja tunnustust,» ütles Castro. «Tahan tänada Vatikani ja eriti paavst Franciscust toetuse eest.»

Grossi ja luurevara vastu vahetatud Gerardo Hernández, Ramon Labanino ja Antonio Guerrero on jõudnud kodumaale, ütles Castro. President nimetas vabastatud kolmikut USAs kommunismivastaste kuubalaste eksiilrühmituste vastu võitlemise eest kangelasteks.

«Gerardo, Ramon ja Antonio naasid täna kodumaale. Humanitaarkaalutlustel naasis USA kodanik Alan Gross samuti kodumaale,» lausus Kuuba riigipea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles