Obama: USA-Kuuba suhetes algas uus peatükk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama teatas täna, et USA ja Kuuba suhetes on pööratud uus lehekülg.
USA president Barack Obama teatas täna, et USA ja Kuuba suhetes on pööratud uus lehekülg. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles täna, et Ühendriikide ja Kuuba suhetes on alanud uus peatükk, sest on aeg kõrvale heita vananenud lähenemine, mis ei ole kahe riigi suhteid edasi viinud.

"Nende muutuste läbi kavatseme luua ameerika ja kuuba rahvaste jaoks rohkem võimalusi ja alustada uut peatükki," ütles USA president.

Obama sõnul on tegemist olulisima Ühendriikide Kuuba-poliitika muutusega viimase 50 aasta jooksul.

Ta lisas, et soovib pidada kongressiga ausat ja tõsist debatti Kuuba suhtes üle poole sajandi kehtinud embargo täieliku eemaldamise üle.

Samuti andis Ühendriikide president välisminister John Kerryle suunise vaadata üle Kuuba kuulumine USA välisministeeriumi terrorismi toetavate riikide nimistusse.

Obama tänas paavst Franciscust võtmerolli eest kahe riigi suhetes läbimurde saavutamisel. «Me ei tohiks lasta USA sanktsioonidel asetada täiendavat koormat Kuuba kodanikele, keda me püüame aidata. Ameerika ulatab kuuba rahvale sõpruseks käe,» sõnas ta.

«Todos somos americanos,» ütles Obama hispaania keeles, mis tähendab «oleme kõik ameeriklased».

USA teatas täna ajaloolisest sulast suhetes Kuubaga, lubades taastada Havannaga diplomaatilised suhted ja leevendada kauaaegseid kaubandus- ja reisipiiranguid.

Lisaks saavad USA finantsasutused loa avada Kuuba rahandusasutustes arveid, et hõlbustada lubatud tehinguid. Kuuba võimud annavad loa USA krediit- ja deebetkaartide kasutamiseks riigis.

Valitsuse loaga Kuubat külastavad ameeriklased võivad edaspidi naasta kodumaale 400 dollari väärtuses Kuuba kaupadega, sealhulgas alkoholi- ja tubakatoodetega, mille koguväärtus ei ületa 100 dollarit. See tähendab lõppu pikaajalisele Kuuba sigarite ostmise keelule.

Ühendriikide ametiisikud ja Valge Maja kinnitasid varem, et Washington avab lähikuudel Havannas saatkonna.

USA teatas varem Kuubal viis aastat vangistuses veetnud ameeriklase Alan Grossi ja ühe Ühendriikide luurevara vabastamisest kolme USAs spionaažis süüdimõistetud kuubalase vastu.

USA kehtestas 1960. aastal Kuubale kaubandusembargo ning riikidel ei ole 1961. aastast alates ka ametlikke diplomaatilisi suhteid. Viimastel kuudel on kontaktid sagenenud eeskätt seoses vajadusega võidelda Lääne-Aafrikas puhkenud Ebola-epideemiaga.

Obama on ametiaja jooksul leevendanud Kuubale reisimise piiranguid, kuid säilitanud senise range suhtumise saareriiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles