Tavaline venelane rublakriisist: isake Putin leiab lahenduse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tavalisi venelasi ootavad rublakriisi tõttu ees karmid ajad, kuid on ka neid, kes on olukorra suhtes optimistlikult meelestatud.

Venemaa tavakodanikku mõjutab rubla kursi langus eelkõige sellega, et inflatsioon suureneb ning hinnad hakkavad kiiresti tõusma, edastab The Guardian.

Välismaa ajakirjanike poolt intervjueeritud venelased sõnasid, et hinnatõus on näha ning eelkõige on kerkinud lääne kaupade hinnad.

Veel ei ole paanikat ega pikki järjekordi valuutavahetuspunktides.

Jõukamad venelased investeerivad rublasid näiteks kallisse koduelektroonikasse. Need, kellel pangas või sukasääres midagi ei ole, peavad hakkama vähemaga läbi ajama.

Mitmete ametite esindajad tõdesid, et ei sel ega ka järgmisel aastal palgatõusu kindlasti ei tule.

Paljud venelased on tühistanud aastalõpupuhkuse välisriikides, kuna rubla langus on muutnud selle kulukaks.

Kuid mitte kõik venelased ei ole praeguse olukorra suhtes pessimistlikud.

Paljud tavakodanikud usuvad oma presidenti ja arvavad, et ta suudab päästa Venemaa kõige hullemast.

«Meie isake Vladimir Putin leiab väljapääsu ja ta teab, mida teeb.  Minu arvates peaks lääs Venemaa vastastest sanktsioonidest loobuma,» arvas Moskvas 20-aastane Sergei Kortjagin.

Venemaal kasutatakse üsna sageli väljendit «isake Putin», kuna seda peetakse seal asutusavalduseks.

Venemaa karmid ajad ei ole kahandanud Putini populaarsust. Vene meedia teatas selle nädala kolmapäeval, et Putin valiti 15. korda järjest Venemaa aasta inimeseks.

Venemaa rublakriis on tingitud nii nafta hinna langemisest kui ka lääneriikide poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonidest.

Venemaa propagandamasin süüdistab praeguse olukorra tekkes lääneriike ning paljud venelased on selle arvamuse omaks võtnud.

«Lääs püüab Venemaad hävitada, kuid Venemaa ei anna iialgi alla,» teatas lääne ajakirjanikele end Olgaks nimetanud naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles