Abbott nimetas Sydney pantvangikriisi kohutavaks äratuskellaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillesülemid Sydney pantvangidraama ohvrite mälestuseks.
Lillesülemid Sydney pantvangidraama ohvrite mälestuseks. Foto: SCANPIX

Austraalia peaminister Tony Abbott ütles neljapäeval, et Sydney kohvikus aset leidnud kolm inimelu nõudnud pantvangikriis oli kohutav äratuskell.

Austraalia politsei lõpetas Sydney Lindti šokolaadikohvikus teisipäeva varahommikul 16 tundi kestnud pantvangikriisi, tulevahetuses hukkusid iraani päritolu pantvangivõtja Man Haron Monis ja kaks pantvangi. Ülejäänud 17 pantvangi pääsesid vigastusteta.

«See on olnud kohutav äratuskell,» ütles Abbott neljapäeval raadiojaamale Macquarie Radio vastates küsimusele, kas pantvangikriisi puhul oli tegemist millegagi, mis lihtsalt pidi varem või hiljem juhtuma.

Austraalia võimud on langenud kriitika alla suutmatuse eest eelnevalt karistatud Monist varem vahi all võtta.

Monis oli võimudele hästi teada, ent polnud terrorismiga seotud jälgitavate inimeste nimekirjas.

«Tragöödia seisneb selles, et see juhtus. See oli metsikus, see võis olla ärahoitav metsikus ning just seetõttu on kiire ja põhjalik uurimine vajalik,» lausus valitsusjuht.

Monisele esitati eelmisel aastal süüdistus kaasosaluses oma endise abikaasa tapmises. Naist pussitati ja ta süüdati Sydney kortermajas põlema.

2012. tunnistati Monis süüdi solvavate ja ähvardavate kirjade saatmises kaheksa Afganistanis hukkunud Austraalia sõduri peredele. Selle aasta algul esitati end vaimseks tervendajaks nimetavale Monisele süüdistus 2002. aastal toime pandud sündsusetus ja seksuaalses rünnakus. Oktoobris esitati mehele veel mitu süüdistust seksuaalrünnakutes.

Monise veebilehel on fotod lastest, kes on võrgulehe väitel hukkunud USA ja Austraalia  õhulöökides, samuti Monise kohtuasjade kajastus meedias ning avaldused Austraalia moslemikogukonnale ja Abbottile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles