Jõuluvana soovitas riigikogul vastu võtta puhkevõimeseaduse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu aasta viimase korralise istungi lõpus külastas parlamenti jõuluvana, kes jagas saadikutele kingitusi ning tegi muu hulgas ettepaneku võtta vastu puhkevõimeseadus.

Rohke Debelaki häälega jõuluvana viitas riigikogu ette astudes hetk varem lõppenud arutelule, kus räägiti kohalikel valimistel hääletamisõiguse andmisest noortele alates 16. eluaastast. Omalt poolt tegi ta ettepaneku valimisiga 16. eluaastaga lõpetada. «Vanemad inimesed on ju päris kõvasti tegelikult valimas käinud, aga midagi väga head välja tulnud ei ole. Äkitsi las siis proovivad nooremad, kuni 16-aastased,» ütles ta.

Ta avaldas arvamust, et kahe- või kolmeaastased võiksid valimas käia küll. «Kui inimene oskab näiteks endale poes valida head-paremat kotti, siis oskab ta ju arvata ka. Vanem põlvkond on ju tegelikult demonstreerinud seda, et ei tule valimisega toime lihtalt. Küsi kelle käest tahes, ikka ollakse rahulolematu. Las siis lapsed valivad. See on minu ettepanek,» ütles jõuluvana.

Rääkides lõppevast aastast, ütles ta kooseluseaduse vastuvõtmist meenutades, et poliitikutel oli tegus aeg. «See on tõesti, et me oleme koos ja elus ka pärast kõike seda,» lausus ta.

Foto:
Foto: Foto: Tairo Lutter

Samuti tõi jõuluvana esile töövõimereformi seaduste vastuvõtmise ning leidis, et tegelikult oleks Eesti inimestel vaja parandada paljusid võimed, sest näiteks lennuvõime puudub praegu täielikult.

Ka tuleks tema hinnangul vastu võtta puhkevõimeseadus, sest paljud pole puhkamisest kuulnudki. «Ma olen käinud peredes, kus näiteks aastaid järjest isa pole kunagi näinud. Nüüd on sagenenud see, et teinekord ei ole ema ka. Ja nüüd on varsti käes see olukord, kui ma tulen ja lapsi ka ei ole enam, sellepärast et kõigil on kiire,» märkis ta.

Jõuluvana rääkis ka eetikakoodeksist, mille loomisele elas ta enda sõnul pidevalt kaasa. Ta märkis, et kui paljude inimeste hinnangul ei käi riigikogu töö ja eetika kokku, siis tema ei ole sellega päris nõus. «Kui oleks eetikakoodeks, kui seal on vähemalt üks punkt, siis leiab kindlasti keegi võimaluse selle rikkuda. Kui oleks aga eetikakoodeks rahulikult täiesti puhas leht, siis annaks see inimesele – kui ta keerab eetikakoodeksi lahti ja vaatab – väga laia tõlgendamisruumi selles suhtes, kuidas on eetiline. Ta saaks ise vaadata, mille vastu tal eksida võimalik ei ole,» leidis ta.

Lisaks kiitis jõuluvana saadikupuutumatuse regulatsiooni kehtestamist, avaldades heameelt, et lõpuks ometi hakkab saadikutesse üht-teist Eestis toimuvat ka puutuma. «Siiamaani tundus, et ei puutu. Inimesed räägivad mulle. Üks rääkis bussijaamas, et tundub, et saadikutesse ei puutu üldse mitte midagi,» ütles ta.

Kingituste juurde asudes hoiatas ta, et seekord on tal vitsakimbu asemel kotis taser. «Ma olen endiselt ohtlik, ärge kurvastage! Aga vitsakimpu mul ei ole, mul on taser ja siin rahulikult saan hea-parema jagamise kõrval tegelikult seda ka kasutada,» lausus ta.

SDE tembeldas ka jõuluvana sotsiks. Foto:
SDE tembeldas ka jõuluvana sotsiks. Foto: Foto: Tairo Lutter

Kõige esimesena kutsus jõuluvana enda juurde riigikogu juhatuse liikmed Eiki Nestori, Laine Randjärve ja Jüri Ratase, kes said kingituseks piparkoogi. Sotsiaaldemokraate kostitas ta pääsmetega Tammsaare majamuuseumi, millele lisandus toiduaineid täis «keskmine» toidukorv.

Reformierakond sai musta värvi maailmakaardi, kust välja kraapida riigid, millest Eesti on rikkuselt ette läinud, ning lauamängu «Riigimehed», kus harjutada kõrgeima reitingu nimel skandaalidest mööda laveerimist.

Isamaa ja Res Publica Liidule andis jõuluvana haldusreformile mõeldes lauamängu «Eestimaa mäng» koos numbriteta täringuga. «See on täpselt nagu praegu: kõik istuvad ümber laua, veeretavad, aga edasi ei lähe kuhugi suunas see asi. Saab rahulikult samas vaimus jätktata, nii et aknad udused,» ütles ta. Lisaks sai fraktsioon purgi hapukapsast, et saavutada koduste vahenditega sõltumatus Vene gaasist.

Keskerakonna jõulukink. Foto:
Keskerakonna jõulukink. Foto: Foto: Tairo Lutter

Keskerakond sai kingiks pildi trepil seisvatest tühjade taskutega inimestest, mis pidi kujutama astmelist tulumaksu, ning kaks purgitäit liimi, et hoida oma saadikuid erakonnas.

Riigikogu kõnepuldi servale jättis jõuluvana krossijooksu kingad. «Kui ootamatult tekib vajadus tavalisest trajektoorist kiirendada ja vahetult enne finišit näiteks uuesti startida või midagi muud kaasvõistlejale ootamatut teha, siis siin on kõik olemas – väga hea põhi, ta nakkab hästi,» selgitas ta.

Enne lahkumist pani ta saadikutele südamele, et valimiskampaania tuhinas, kui parteid lubavad valijatele igasuguseid ilusaid asju, jätaksid nad mida ka jõulumehele. «Ma soovin, et järgmisel aastal nii järgmisel riigikogul kui ka praegustel inimestel kõik head plaanid õnnetuksid, lollid plaanid läheksid kohe alguses nurja, et nendest ei tekiks inimestele ja riigile suuremat kahju,» ütles ta.

Enne jõuluvana tulekut võttis riigikogu tänavusel viimasel korralisel istungil vastu viis seadusemuudatust ning lõpetas valimisiga alandava põhiseaduse muudatuse teise lugemise. Pärast sügisese istungjärgu lõppu koguneb riigikogu taas istungitele 12. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles