Helsingin Sanomat: Helsingist libatugijaamu niisama üles ei leia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trammid Helsingi kesklinnas. Ajalehe Helsingin Sanomate testrühm leidis kesklinnast mitmeid kohti, kus GSM-võrgus oli häireid.
Trammid Helsingi kesklinnas. Ajalehe Helsingin Sanomate testrühm leidis kesklinnast mitmeid kohti, kus GSM-võrgus oli häireid. Foto: SCANPIX

Soome suurima päevalehe Helsingin Sanomate testrühm otsis Helsingist libatugijaamu, kogutud teave edastati siseametile.

Ajakirjanike valduses olev eriseade leidis mitmeid häireid GSM-võrgust.  

Testrühma valduses oli viis salajast eritelefoni, kuhu oli paigaldatud patenteeritud võrgu turvalisust jälgiv rakendus. Kui need leidsid kasutatavast mobiilsidevõrgust midagi, andsid nad sellest ekraanil märku rohelist, kollast või punast värvi sambakesega. Värvid tähendasid madalat, keskmist ja kõrget ohtu.    

Norra Aftenposteni ajakirjanikud leidsid sarnaste Cryptophone’i mobiiltelefonide abil Oslo kesklinnast neli libatugijaama. Nad kogusid andmeid kaks kuud, otsides neile kinnitust veelgi täpsema tehnilise seadme abiga. Ajalehes esitatud väiteid hakkas kontrollima Norra kaitsepolitsei.

HS viis läbi sarnase testi kahe päeva jooksul, kasutades erinevate mobiilsideoperaatorite teenuseid. Esimene punane sammas tekkis eritelefoni parlamendihoone lähistel Kampis. Sama juhtus Soome Panga juures, Senaatintori väljakul ja Kulosaari saatkondade piirkonnas.  

HSi testrühma tähelepanekutest ei piisa häirete põhjuste avaldamiseks.  

Libatugijaamu kasutavad ametkonnad välismaal. Soome kaitsepolitsei (Supo) pole tahtnud öelda, kas Helsingis on libatugijaamu või mitte.

Helsingin Sanomat andis kogutud informatsioonist osa riiklikule sideametile ja jätkab andmete kogumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles