Putin keskendus majandusele ja Vene-lääne suhetele

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini iga-aastane suur pressikonverents kestis tänavu kolm tundi ja 20 minutit, mille vältel ta vastas 38 Vene ja välisajakirjanike küsimustele, mida oli kokku 53.

15:28 pressikonverents sai läbi, kui riigipea soovis kõigile head lähenevat uut aastat.

15:22 Putini sõnul toimub 2015. aasta pensionite indekseerimine reaalse inflatsiooni järgi. «Kõige olulisem on tagada inimeste sotsiaalne heaolu, indekseerida pensionäride pensionid ja seda vaatamata riigieelarve tulude kindlale vähenemistele. Kas me võime seda teha või ei? Selge see, et võime. Järgmisel aastal toimub pensionite indekseerimine mitte prognooside, vaid reaalse inflatsiooni alusel».    

15:19 Putin väljendas veendumist, et Venemaa väljub kriisist, tugevdades oma positsioone ja majandust maailmaareenil.

15:17 Ta tunnistas, et riikide juhtkonnad teevad alati vigu, kuid üldiselt saavad Vene Pank ja valitsus Venemaa ees seisvate probleemide lahendamisega hakkama.

15:16 Putin ütles, et tema võimalikust kandideerimisest 2018. aasta presidendivalimistel on vara rääkida. See sõltub riigi saavutatud tulemustest.

Tema sõnul vastutab riigis toimuva eest riigipea ja Putin kinnitas, et ei põikle kõrvale.     

15:00 Putin rääkis, et tema lähiringis ametnikke pole, ta püüab hoida nendega teatud distantsi.

«On mõningaid riigitöö funktsioone, mida on võimatu täita, kui sa oled kellegagi liiga lähedaseks saanud. Ma mõistsin seda juba ammu. Ma hoian kõigiga teatavat distantsi, kuid samal ajal katsun olla nendega sõbralik ning mõista vastutust, mida nad kandma peavad,» ütles Vene riigipea.

14:56 Putin oli sunnitud tunnistama, et ta ei tea, kui suur on riigifirma Rosneft presidendi Igor Setšini palk. Ta ütles, et ei tea täpselt ka oma palga suurust.

14:50 Putin väitis, et ei mõtle oma reitingu säilitamisele, vaid eelistab tegeleda konkreetse tööga ja säilitada seda tööstiili.

14:46 Kerkis üles küsimus Balti ehk Kaliningradi tuumaelektrijaama kohta. Putini kinnitusel kulgevad ehitustööd vastavalt plaanidele, seal kasutatakse kõige turvalisemat tehnoloogiat.

14:44 Venemaale välismaised autosid sisseveo keelustamisel pole mõtet.

Ka endise abikaasa Ljudmillaga on head ja sõbralikud suhted, Putini väitel kohtuvad nad regulaarselt. Riigipea saab ka oma tütardega kokku, «kuigi mitte nii sageli kui tahaks».

14:16 Traditsioonilisele küsimusele eraelu kohta vastas riigipea, et pole vaja muretseda, kuna sellega on kõik korras. Tal on olemas armastatu ja ka teda ennast armastatakse.

14:06 Venemaa tahab omada läänega normaalseid suhteid. Putini sõnul tahetakse arendada suhteid julgeoleku ja terrorismivastase võitluse valdkonnas, aga ka majanduse vallas.

14:04 Venemaa-vastased sanktsiooni on täiesti ebaseaduslikud, rikkudes WTO reegleid.  

14:03 Venemaa tahab, et suhted läänega oleksid võrdsed ja austaks üksteise rahvuslikke huvisid. Ta lubas teha kostööd läänega juhul, kui Venemaa partneririigid samuti seda soovivad.  

14:02 Venemaa ei ründa läänt poliitilises mõttes.

13:50 Kõige olulisem ärivaldkonna kaitsjaks Venemaal võib olla tugev riik.

13:48 Presidendi sõnul on põhjendamatu rääkida Vene eliidist, kuna kõik venemaalased on võrdsed riigi  ja seaduse ees.

«Meie peamistel välis- ja sisepoliitika suundadel on see toetus olemas.»

«Meil on Kremli ametiresidents, see on hästi kaitstud ja see on ka üks meie riigi stabiilsuse tegureist,» ütles ta.

13:44 Venemaa ei saa paleepöördeid olla, kuna meil paleesid pole, rääkis ta. Stabiilsus riigis tugineb aga rahva toetusele.

13:41 Ükski võimuorganite esindaja ei tegele Venemaal opositsionääride tagakiusamisega.

Muu hulgas on Vene riigipea väitel mõned Ukraina ametiisikud öelnud, et sõdida tuleb lõpuni, et kõik võib viia mingisuguse kogu kontinenti hõlmava kriisini.

«Me kuuleme palju sõjakaid avaldusi. Arvan, et president Porošenko on orienteeritud siiski reguleerimisele, kuid vaja on konkreetseid tegusid. Vaja on kinni pidada Minski kokkulepetest,» lisas ta.

13:36 Vene Föderatsioonis tuleb pidada kinni seadustest ja seda peab tegema ka Tšetšeenia juht, ütles Putin . Kedagi ei saa mõista süüdi ilma kohtuotsuseta.

Putin ütles, et mõistab Ramzan Kadõrovi emotsioone, mille põhjuseks oli 14 politseiniku tapmine Groznõis. Vene presidendi arvates polnud tal õigust niisugust arvamust avaldada.

13:31 Ksenja Sobtšak (telekanal Dožd) tõstatas üles küsimuse Tšetšeeni Vabariigi presidendi Ramzan Kadõrovi väljaütlemiste kohta. Kadõrovi sõnul Vene konstitutsioon Tšetšeenias ei n-ö tööta ja kavatseb hakata arveid õiendama terroriaktides süüdi olevate isikute sugulastega.

13:31 Jalgpalli MM annab täiendava impulsi Venemaa arengule ja selle jaoks pole rahast kahju.  

13:25 Ta lisas, et otsustas Hodorkovskile anda armu inimlikel põhjustel, kuna tal oli ema raskelt haige. President leiab, et tegi õigesti.

13:24 Hodorkovskil on õigus tegeleda poliitikaga, see on tema valik, kinnitas Putin.  

Putinilt küsiti arvamust mullu vabadusse pääsenud Mihhail Hodorkovski presidendiambitsioonide kohta. Vene president tahtis teada, mis riigi presidendiks pürgimisest käib jutt.  

Mis puutub ühiskonna lõhestatusesse, ütles Putin, et kõik tema teod on suunatud ühiskonna lõhestamise asemel selle konsolideerumisele. «Kui te leiate, et see on juhtunud - ma usun teid, sest te olete selle suhtes tundlikum - peaksin olema avalikes väljaütlemistes ettevaatlikum. Ma mõtlen sellele.»

13:16 «Viies kolonn koosneb inimestest, kes on harjunud tegema ja teevad seda, mis on teise riigi huvides. Neid kasutatakse meile võõraste poliitiliste eesmärkide saavutamise tööriistana,» lausus president.

Pressikonverentsil tuli juttu nn viiendast kolonnist. Putin ütles, et raske on tõmmata piiri, et kus lõppevad opositsiooni seisukohad ja algab nn viies kolonn.

13:04 Venemaa ja Türgi gaasisõlme saatus sõltub Euroopa seisukohtadest. «Kas Euroopa (gaasi)sõlm on võimalik? See ei olene meist, vaid meie Euroopa partneritest. Asi on selles, et Vene gaasist odavamaid ja usaldusväärsemaid tarnimisvõimalusi pole ja neid lähitulevikus ei teki,» ütles president.

12:54 Putin rõhutas, et Minski leppeid tuleb täita. «Mõistagi soovib Ukraina president reguleerimist ning mul ei ole kahtlust selles, et ta seda püüab, kuid ta ei ole seal üksi,» ütles ta.

12:53 Ukraina kriis tuleb lahendada üksnes poliitiliste vahenditega, mitte sõjalistega või blokaadiga.

Vastuseks küsimusele venelaste tegevuse kohta Ukrainas kinnitas president, et «Vene karu on hoitud kogu aeg lõa otsas».

12:49 Moskva-vastased sanktsioonid- pole arvete õiendamine Krimmi pärast, vaid Venemaa soovi tõttu säilitada rahvast ja tsivilisatsiooni.

12:48 Donbassi majandusblokaad on täiesti perspektiivitu.

12:45 Venemaa positsioon Ukraina teemal – kõige õigem tee. Tuleb lõpetada ära seinte püstitamine ja alustada üldise humanitaarala loomisega.

12:45 Kõik, kes südame kutsel täidavad vabatahtlikult oma kohust Ida-Ukrainas, pole palgasõdurid, kuna nad ei saa selle eest raha, rääkis Putin.  

12:43 Ukraina piloot Nadžeda Savtšenko lastakse otsekohe vabaks, kui selgub, et ta pole süüdi. Kui tema süü leiab kinnitust, siis määratakse talle karistus. 

12:41 Meie partnerid otsustasid, et nemad on impeerium, kõik ülejäänud aga on vasallid.

12:38 Uusi müüre ei hakatud Berliini müüri asemele ehitama täna. NATO ida-suunaline laienemine ja õhutõrjesüsteemide rajamine näitab, et meie partnerid pole peatunud, tunnevad end võitmatuna, impeeriumina.

Väljuda praegusest olukorrast ja Venemaa majanduskasv on paratamatu, kõige ebasoodsamates tingimustes vajavad seda kaks aastat, ütles president. Putin tunnistas, et olukord paraneb esimeses kvartalis järgmisel aastal, kuid on palju ebakindlust.

Praegusest olukorrast väljumine ja majanduskasv on vältimatu, kõige ebasoodsamates oludes läheb kaks aasta. Tema prognoosi järgi hakkab olukord paranema järgmise aasta esimeses kvartalis, kuid on palju ebakindlust.   

12:22 (Moskva aja järgi) Venemaa praegune ebasoodne majandusolukord võib kesta kaks aastat, ent võib paraneda oodatust kiiremini, jutustas ta.

Nafta hinna edasine langus on võimalik, samuti on võimalik Vene rubla kursi edasine langus.  

Putini sõnul on Vene Pank võtnud kasutusele adekvaatseid abinõusid. Riik püüab astuda  selliseid samme, mis tõid edu ka 2008. aastal.

Ta kiitis demograafilist olukorda. Tuues esile sündimuse tõusu ja suremuse vähenemise.  Venemaa elanikkond on kasvanud 37 100 inimese võrra.

Tööstustoodangu juurdekasv kümne kuu jooksul on olnud 1,7 protsenti.  

Venemaa president Vladimir Putin alustas iga-aastast otseliini ülevaatega majanduse edusammudest. Nii näiteks on tänavu oodata SKT juurdekasvu 0,6 protsenti, esimese kümne kuu oma on olnud 0,6-07 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles