Paljud Miami kuubalased peavad Obama sammu reetmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miami linna Kuuba kogukond mõistis USA ja Kuuba suhete soojenemise hukka.
Miami linna Kuuba kogukond mõistis USA ja Kuuba suhete soojenemise hukka. Foto: SCANPIX

Miami Little Havana kuubalased reageerisid USA presidendi Barack Obama otsusele normaliseerida Kuubaga suhted viha, kuid ka lootusega.

«See on reetmine. Kõnelustest on kasu ainult Kuubale,» ütles pikka aega Castro režiimi langemist oodanud pagulaskogukonna liige Carlos Muñoz Fontanil.

Kümned inimesd kogunesid Little Havana südamesse Cafe Versailles' ette Ühendriikide ja Kuuba lähenemise vastu meelt avaldama.

USA teatas eile ajaloolisest sulast suhetes Kuubaga, lubades taastada Havannaga diplomaatilised suhted ja leevendada kauaaegseid kaubandus- ja reisipiiranguid. Obama ja Kuuba president Raúl Castro teatasid diplomaatiliste suhete taastamisest üheaegselt peetud kõnedes.

USA kehtestas 1960. aastal Kuubale kaubandusembargo ning riikidel ei ole olnud 1961. aastast alates ka ametlikke diplomaatilisi suhteid.

Obama ütles, et Ühendriikide ja Kuuba suhetes on alanud uus peatükk, sest on aeg kõrvale heita vananenud lähenemine, mis ei ole kahe riigi suhteid edasi viinud.

Kokkulepet saatis külma sõja stiilis vangide vahetamine.

«Ma teadsin, et see juhtub,» ütles masendunud Osvaldo Hernández, Castro-vastase organisatsiooni Vigilia Mambisa liige.

Hernández kahtlustab, et Obama kavandas sula juba pikka aega, kuid paneb nüüd lootused vabariiklaste enamusega kongressile. «Kaubandusembargot ei tühistata iial,» sõnas ta.

Vabariiklased mõistsidki kokkuleppe Kuubaga kiiresti hukka. Obama peab kaubandusembargo täielikuks tühistamiseks saama kongressi poolehoiu, kuid vabariiklaste vastasseis teeb selle saavutamise keeruliseks.

53 aasta eest Kuubalt Floridasse saabunud Felix Tirse sõnul näitab Obama üllatav teade austuse puudumist.

"Ta on suurem kommunist kui kõik ülejäänud."

Ühendriikides elavate kuubalaste vanem põlvkond, kes kaotas kodumaal poliitilise vägivalla tõttu vara ja ärid, sageli ka perekonna, on palju kirglikumalt Castro-vastane kui nende USA-s sündinud lapselapsed.

Viimastel aastatel Kuubalt põgenenud inimesed, kes kommunistliku režiimi tingimustes üles kasvasid ning on nüüd 20-40-aastased, suhtuvad Havannaga sidemete taastamisse palju leplikumalt.

Suhete normaliseerimine on hea, sest minu inimesed võidavad sellest, ütles 19-aastane Eduardo Deido.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles