USA-s on tänavu hukatud rekordiliselt vähe vange

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA surmamõistetud vangid
USA surmamõistetud vangid Foto: SCANPIX

USA-s on sel aastal hukatud rekordiliselt vähe vange, teatasid täna inimõigusaktivistid.

Tänavu on seitsmes osariigis hukatud 35 inimest, mis on vähim alates 1994. aastast, selgus surmanuhtluse infoagentuuri iga-aastasest raportist.

Ühendriikide kohtud määrasid surmanuhtluse sel aastal 72 korral, mis viimase 40 aasta madalaim näitaja.

«Hukkamised ning surmanuhtluse määramine on järk-järgult kahanenud, kuna ameeriklased on hukkamise suhtes muutunud üha skeptilisemaks,» teatas organisatsioon avalduses.

Pikaleveninud hukkamised mürgisüsti tegemisega said avalikkuses väga palju vastukaja, kirjutati raportis.

Umbes 80 protsenti hukkamistest viidi läbi Missouri, Texase ja Florida osariigis. Ülejäänud hukkamised leidsid aset Oklahoma, Georgia, Ohio, Arizona, Alabama ning Virginia osariigis.

Osariikide arv, kus surmamõistetuid hukati, on samuti 25 aasta madalaim.

Kokku oli USA-s 1. oktoobri seisuga 3035 surmamõistetut.

Seitse surmamõistetut mõisteti 2014. aastal õigeks kõigis süüdistustes. Keskmiselt kulus vangide süütuse tõestamiseks 30 aastat.

Kokku kehtib surmanuhtlus 32-s USA osariigis 50-st.

Kõige rohkem viiakse surmanuhtlusi maailmas täide Hiinas, kus hukatute arv ulatub aastas tuhandetesse. Hiina järel karistatakse hukkamisega kõige rohkem veel Iraanis, Iraagis, Saudi Araabias ning USA-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles